Strah od zubara - pitanja i odgovori | Identalia

Želite nas kontatkirati putem WhatsAppa? Dodajte nas u svoje kontakte. Naš broj je:

Početna stranica » Strah od zubara » Strah od zubara - pitanja i odgovori

Strah od zubara - pitanja i odgovori

Strah od zubara je, u pravilu, reakcija na poznatu opasnost i veže se uz neko ranije loše iskustvo. To je situacija koja u vama izaziva konflikt "bori se ili bježi" kada se suočite sa poznatom prijetnjom.

Dentalna fobija je stanje koje se može javiti bez nekog prethodnog lošeg iskustva ili konkretnog razloga. Kod ovih pacijenata dolazi do mučnine, slabosti, drhtanja pa čak i nesvjestice. Odlazak kod stomatologa za njih je ravno pitanju života i smrti, a odlazak stomatologu se događa uglavnom kada je zubobolja toliko ekstremna da će radije "umrijeti" nego dalje trpjeti bol.

Strah od zubara nastaje uglavnom kao posljedica lošeg iskustva iz prošlosti, vrlo često u ranoj životnoj dobi kada smo izrazito osjetljivi. Ukoliko djeci ne objasnimo sve na njima lako razumljiv način, može doći do nepovjerenja ili straha. Vrlo je bitno na vrijeme to primijetiti i spriječiti kako ne bi došlo do razvoja paničnog straha u zrelijoj životnoj dobi.

Dentalni strah nije nasljedan, ali postojeći strah kod roditelja može se reflektirati na dijete ukoliko je strah vidljiv u trenutku kada ga vodite kod stomatologa. Ako strah od zubara ima samo jedan od roditelja, preporuča se da ga kod zubara vodi onaj roditelj kod kojeg strah nije prisutan.

Strah i fobija se mogu liječiti, no vrlo je važno odabrati pravoga stomatologa. Ovi pacijenti imaju posebne potrebe i nisu svi stomatolozi jednako uspješni u radu s takvim pacijentima. U našoj klinici postoji tim stručnjaka koji ima veliko iskustvo u radu s pacijentima kod kojih je prisutan strah ili fobija.

Vrlo je važno da stručni tim koji radi s pacijentima kod kojih je prisutan strah ili fobija ima dovoljno iskustva i razumijevanja. Oni su ti koji shvaćaju problema pacijenta i shodno tome rade plan liječenja. Kroz iscrpan razgovor i druženje saznati će sve o strahovima i savjetovati kako dalje postupati bez da pacijent ima osjećaj da se nalazi u stomatološkoj klinici.

Djeca vrlo lako razvijaju strahove i to bi svaki roditelj trebao imati na umu. Apsolutno nikada djetetu ne prijetiti odlaskom zubaru! Za prvi odlazak treba odabrati provjerenog stomatologa koji ima iskustva u radu s djecom. Prilikom dogovora treba naglasiti da je u pitanju prvi dolazak koji treba imati isključivo svrhu upoznavanja stomatologa s djetetom i upoznavanjem ordinacije. Prilikom prvog posjeta nije dobro raditi bilo kakve radove već on treba biti edukativan i zabavan s puno smijeha. Ukoliko jedan od roditelja ima strah od zubara preporuča se da u tom slučaj dijete vodi roditelj koji nema strah ili drugi član obitelji kojem roditelji i dijete vjeruju.

Zvuk stomatoloških uređaja za određeni broj pacijenata može biti iritantan i izazvati nelagodu ili strah. Pacijent u tom slučaju može donijeti svoj MP3 player te slušati glazbu tijekom zahvata. Ova metoda je dokazano učinkovita u eliminiranju svih neugodnih zvukova.

Ukoliko je kod jednog roditelja razvijen strah od stomatologa, tada je najbolje za dijete da ga kod stomatologa vodi drugi roditelj, baka i djed ili drugi član uže obitelji u kojeg dijete ima povjerenja. Bitno je naravno da odabrana osoba nema strah od zubara.

U našoj poliklinici rade stručnjaci s višegodišnjim iskustvom u radu s pacijentima koji imaju razvijen strah ili fobiju od zubara. Tim je prošao posebnu edukaciju u radu s pacijentima te bilježi veliki uspjeh u liječenju strahova i fobija.

Svako od djelatnika je prošao strogu selekciju, edukaciju i verifikaciju u radu s pacijentima kod kojih su razvijeni strah ili fobija od zubara. Svi djelatnici prolaze kroz redovnu internu kontrolu u radu s pacijentima kako bi razina usluge bila na najvišem mogućem nivou.

U našoj poliklinici nema mjesta za strah. Svi pacijenti koji su nam pružili priliku da im pomognemo su uspjeli prevladati većinu svojih strahova i danas su redovni i zadovoljni pacijenti naše poliklinike.

Ukoliko pacijent ima razvijen strah od zubara svakako to prilikom dogovora termina treba naglasiti. Poželjno je da pobliže objasni koji su strahovi, koja su očekivanja kada dođe kod stomatologa i što svakako želi izbjeći.

Preko 75% ljudi u svijetu ima neki oblik straha ili fobije od zubara. U svojim strahovima pacijent apsolutno nije usamljen. Posljednjih godina ovom se problemu posvećuje sve više pažnje te je danas moguće dobiti kvalitetnu i stručnu pomoć.

Kvalitetna komunikacija sa stomatologom vrlo je bitna te je neophodno da se unaprijed dogovore pravila i znak kojim će se stomatologu signalizirati da prekine radove. Na ovaj način u svakom trenutku pacijent ima kontrolu te ukoliko osjeti potrebu za pauzom, stomatolog će na dogovoreni signal trenutno prestati s radovima.

Strah od stomatologa može imati različite uzroke, a vrlo česti su:

 • sram zbog zubi koji su u lošem stanju
 • nedostatak kontrole i informacija tijekom zahvata
 • mirisi ordinacije i lijekova
 • zvukovi stomatološke opreme
 • bol prilikom radova
 • ubod injekcije
 • sram od neugodnih situacija - suze, drhtanje i sl.

Strah od zubara kao osobe ili medicinske odjeće bijele boje vrlo je čest. Ukoliko pacijent prilikom dogovora termina napomene ovaj strah većina stomatologa će se prilagoditi i primiti pacijenta u civilnoj odjeći. Preporuka stomatologa od strane prijatelja pacijenta je uvijek dobar izbor.

Većina pacijenata smatra da su njihovi zubi najgori koje je stomatolog ikada vidio i da će ih zbog toga netko kritizirati, ponižavati ili osuđivati. Ovo je apsolutno netočno jer nitko pacijenta neće osuđivati ili kritizirati zbog stanja zuba. Dapače, biti će jako zadovoljni što je pacijent napokon odlučio preuzeti brigu o svojim zubima i popraviti ih. Što sve stomatolozi na dnevnoj bazi susreću i kako mogu promijeniti nečiji osmijeh ako ima pacijent da priliku, može se vidjeti u galeriji fotografija "Prije/Poslije".

Strah od gubitka kontrole je česta pojava, a može se odnositi na nekoliko različitih situacija. Ovo su neki od primjera i savjeta kako ih prevladati:

 • Ležeći položaj u stolici - u ovoj situaciji pacijent se osjeća kao kornjača na leđima. Da bi se problem riješio, dovoljno je tražiti stomatologa da stavi stolicu u maksimalno uspravan položaj. Većina stomatologa neće imati problema s tim jer obučeni za rad u takvom položaju. Stomatolog će raditi sporije i pažljivije a pacijent će osjetiti rasterećenje.
 • Nedostatak informacija o tome što se događa u ustima - kod nekih pacijenata nelagodu izaziva činjenica da se nešto događa u njegovim ustima, a on nije u mogućnosti vidjeti što, niti mu se objašnjava proces. Stomatolozi vole svoj posao i vrlo rado pričaju o njemu, stoga je dovoljno zatražiti da objašnjava postupak tijekom radova. Osim toga kod pojedinih stomatologa svi radovi se mogu pratiti putem zrcala.
 • Signal da prestane s radovima - prije početka radova potrebno je dogovoriti jasan znak koji će stomatologu dati do znanja da trenutno prekine s radovima. To može biti signal kao što je podizanje ruke ili noge, a na taj način pacijent u svakom trenutku ima kontrolu. Bolje opremljene stomatološke klinike imaju tzv. "Dentalni gumb" koji zvučnim signalom upozorava stomatologa da prestane s radovima.
 • Korak po korak - nekim pacijentima treba vremena da se prilagode na pojedine situacije te je dobro ići sporije. Ukoliko pacijent osjeća nelagodu od zubarske stolice, stomatolog može pregledati zube i u opuštenoj uredskoj atmosferi daleko od svih instrumenata. Na taj način steći će se dodatno povjerenje i kasnije će biti lakše.
 • Prije sjedanja u zubarsku stolicu - vrlo je važno da je pacijent svjestan činjenice kako stomatolog pruža samo uslugu koju on kao pacijent u svakom trenutku može odbiti. Odlazak stomatologu ne se razlikuje od odlaska u kupovinu gdje jedino kupac odlučuje koje proizvode će kupiti ili neće kupiti. Ukoliko stomatolog nije uvjerljiv u prodaji svojih proizvoda ili usluga, neće zadobiti povjerenje pacijenta. U tom slučaju dovoljno je okrenuti leđa i otići kući ili k drugom stomatologu. Odnos prema pacijentu prva je stvar prema kojoj treba vrednovati stomatologa. Uzajamno poštovanje i razumijevanje dovest će do trajnog povjerenja.

Za prepoznatljivi miris ordinacije uglavnom je kriv Eugenol tj. ulje klinčića koje se koristi u stomatologiji. Kvalitetnije i bolje opremljene klinike okrenule su se k alternativnim sredstvima koja nemaju miris te na taj način olakšale pacijentima da prevladaju strah.

Velikom broju pacijenata prva asocijacija na stomatologa je bol. Ovo je apsolutno kriva pretpostavka jer moderna stomatologija je u potpunosti bezbolna. Ispravnim korištenjem lokalne anestezije stomatolog može u potpunosti izolirati područje koje će biti tretirano prilikom zahvata. Pacijent neće osjećati apsolutno nikakvu bol, a dobar stomatolog će ga lako osloboditi straha od boli ukoliko za to dobije priliku.

Pacijenti koji imaju razvijeni općeniti strah od igala sličan problem imaju i kada dođu kod stomatologa. Aplikacija anestezije putem igle za njih je noćna mora. Vrlo bitno je znati da se desni mogu umrtviti i posebnim gelom ili elektro-aplikatorom kojim su opremljene sve kvalitetnije stomatološke klinike. Primjenjuje se tako da se mjesto za anesteziju umrtvi gelom te se nakon toga daje anestezija iglom. Ovakvom primjenom nema nikakve mogućnosti da pacijent osjeti bilo kakvu bol.

Kod nekih pacijenata je moguće da će izgubiti kontrolu nad svojim reakcijama već pri samom prolasku kroz vrata klinike. Nervoza kod pacijenata je sasvim normalna kao i ubrzanje bila, znojenje ili suze. Sve su ovo reakcije s kojima se većina stomatologa susreće na dnevnoj bazi. Dobar stomatolog će znati uputiti prave riječi pacijentu, umiriti ga i zadobiti njegovo povjerenje. Komunikacija je ključ uspjeha i u ovom slučaju!

Povratak na prethodnu stranicu Strah od zubara.

Zakaži termin za besplatan pregled