Zubna, oralna higijena | Identalia

Želite nas kontatkirati putem WhatsAppa? Dodajte nas u svoje kontakte. Naš broj je:

Početna stranica » Zubna higijena

Zubna higijena

Zubna higijenaKada riječ o zubnoj ili oralnoj higijeni većina ljudi pomisli na pranje i četkanje zubi prije spavanja. Iako je ovo jedan od najvažnijih i najčešćih načina održavanja zubne higijene, sam po sebi nije dovoljan za dugotrajno zdrav i blistav osmijeh. Zubna ili oralna higijena podrazumijeva čitav niz preventivnih mjera kojima ćemo zadržati prirodnu ljepotu zuba, njihovo zdravlje i funkcionalnost.

Vrlo je važno da se navika redovnog održavanja oralne higijene stječe od najranije životne dobi te da postane sastavni dio odrastanja djeteta, jer će na taj način postati i dio njegovog života. Kako brinuti o zdravlju zuba kod djece saznajte više u našem tekstu o pedodonciji. Kada govorimo o zubnoj higijeni kod odraslih osoba, tada je, osim svakodnevnog četkanja zubi prije spavanja i jutrom poslije buđenja, poželjno redovno koristiti zubni konac te vodicu za ispiranje usta. Kako bi zubi ostali zdravi potrebno je svakih 6 mjeseci kod stomatologa napraviti uklanjanje zubnog kamenca i plaka.

Kvalitetna zubna higijena obuhvaća redovne odlaske stomatologu bar jedan puta na godinu radi uklanjanja zubnog kamenca i plaka.

Svaka od navedenih preventivnih metoda ima svoje razloge:

  • Korištenje zubnog koncaČetkanje zuba ujutro i navečer, a poželjno i nakon svakog obroka - slina u ustima lijepi ostatke hrane za zube gdje se tijekom dana i noći razvijaju bakterije koje stvaraju kiseline. Upravo te kiseline nagrizaju čvrsta zubna tkiva kao što su zubna caklina i dentin te dovode do njihove demineralizacije (razgradnje). Posljedica je razvoj nekih dentalnih bolesti kao što su karijes i parodontoza.
  • Korištenje zubnog konca (svile) - uporabom zubnog konca uklanjaju se ostaci hrane koji se skupljaju u otvorima između zubi do kojih četka za zube ne može doprijeti. Zubni konac vrlo je važan u prevenciji jer karijes se najčešće razvija upravo u prostorima između zuba.
  • Korištenje tekućine za ispiranje usta - tekućina za ispiranje usta zadužena je za uklanjanje svih bakterija koje nisu odstranjene četkanjem prilikom pranja zuba. Ona je odlična za uklanjanje bakterija sa zuba, jezika i ostalih površina oralne šupljine.
  • Uklanjanje zubnog kamenca i plaka - unatoč redovnom održavanju oralne higijene na zubima se nakuplja kamenac i plak. To su tvrdokorne naslage dijelova sline i ostataka hrane. Kamenac i plak su plodno tlo za razvoj baterija i parodontalnih bolesti. Kako bi se spriječilo stvaranje većih nakupina kamenca i plaka, potrebno je najmanje dva puta godišnje napraviti detaljno čišćenje kod stomatologa.
  • Udlaga za zube tijekom spavanja - kod osoba koje tijekom sna stružu ili škripe zubima vrlo često dolazi do intenzivnog trošenja zubne cakline. Na tim mjestima će caklina biti tanka te izložena bakterijama i kiselinama. Pacijenti koji imaju ovaj problem mogu kod svog stomatologa zatražiti izradu prilagođene udlage za zube kako bi ih zaštitili od rizika. Stručno napravljena udlaga neće ometati san, ali će uvelike pomoći u očuvanju zdravlja zubi.

Briga o zubima treba biti svakodnevna i temeljita jer jednom izgubljen prirodni zub više neće izrasti. Niti jedan zubni nadomjestak koji može ponuditi moderna stomatologija nikada neće biti tako kvalitetan kao prirodni zub.

Više informacija možete pronaći u čestim pitanjima i odgovorima ovdje.

Zakaži termin za besplatan pregled