Zubna higijena - pitanja i odgovori | Identalia

00 385 1 55 66 431

Želite nas kontatkirati putem WhatsAppa? Dodajte nas u svoje kontakte. Naš broj je:

Želite nas kontatkirati putem Vibera? Dodajte nas u svoje kontakte. Naš broj je:

 
Početna stranica » Zubna higijena » Zubna higijena - pitanja i odgovori

Zubna higijena - pitanja i odgovori


Zatraži besplatnu ponudu
Kontaktirajte nas putem Vibera ili WhatsApp-a:

Želite nas kontatkirati putem Vibera? Dodajte nas u svoje kontakte. Naš broj je:

Želite nas kontatkirati putem WhatsAppa? Dodajte nas u svoje kontakte. Naš broj je:

Pod zubnom higijenom prvenstveno smatramo sve ono što možete napraviti za zdravlje zuba u udobnosti svoga doma. Osim toga, dio oralne higijene je i redovno održavanje zuba kod stomatologa.

Potrebno je dnevno brinuti o svojim zubima četkanjem uz korištenje kvalitetne zubne paste s fluorom, koristiti zubni konac te ispirati usta dentalnom tekućinom. Osim toga poželjno je bar 2 puta na godinu kod stomatologa napraviti uklanjanje zubnog kamenca i plaka.

Prvenstveno je potrebno odabrati zubnu četkicu koja odgovara vašim zubima i desnima. Jednoličnim, laganim kružnim pokretima četkom treba obuhvatiti sve zube u nekoliko navrata. Osim toga, bitno je očistiti i unutarnju stranu obraza te jezik. Četkanje zuba trebalo bi trajati najmanje 2 minute kako bi imalo učinka.

Teško je za očekivati da se zube pere baš nakon svakog unosa hrane ili pića, no treba nastojati to činiti kad god je moguće. Obavezno svako ujutro poslije buđenja te navečer prije odlaska na počinak.

Fluor je jedan od sastavnih mikroelemenata ljudskog organizma. Oralnom primjenom otopine fluora na caklinu trajnih zuba smanjujemo rizik od pojave karijesa 30 - 40%.

Zubni konac ili svila je tanka traka obložena fluorom koju koristimo za uklanjanje zaostale hrane, bakterija, kamenca i plaka u prostorima između zubi koje ne možemo očistiti četkanjem.

Većina zubnih pasti koje se nalaze na tržištu, a sadrže komponentu fluora u sebi bi trebale biti dobre za kvalitetno čišćenje zubi. Svako bi trebao odabrati vrstu koja mu najviše odgovara, a ukoliko pacijent nije siguran koja je za njega dobra, može se uvijek savjetovati sa svojim stomatologom.

Korištenjem četkice za zube možemo dohvatiti samo 70% mjesta u oralnoj šupljini. Kao dodatak četkanju potrebno je koristiti zubni konac i tekućinu za ispiranje usta kako bi se očistilo i preostalih 30% mjesta koji su nedostupni za četku.

Redovnom oralnom higijenom kod kuće smanjujemo skupljanje tvrdokornih naslaga kamenca i plaka na zubima, ali ga ne možemo u potpunosti spriječiti. Kako bi se kamenac i plak u potpunosti uklonili, potrebno je svakih 6 mjeseci otići kod stomatologa na profesionalno čišćenje zuba.

Udlaga je vrlo korisna za očuvanje zubne cakline trajnih zuba kod pacijenata koji su skloni struganju ili škripanju zubima tijekom sna. Korištenjem udlage znatno će se smanjiti trošenje zubne cakline, a time i izloženost zuba utjecajima bakterija i kiselina.

Redovnim korištenjem zubne četke prosječan vijek trajanja je 2 do 3 mjeseca. Ukoliko četkica ne ispunjava svoju funkciju, svakako ju je poželjno zamijeniti i prije tog perioda kako zdravlje zuba ne bi bilo narušeno.

Poliklinika Identalia

Poliklinika Identalia

Za sve naše buduće pacijente prvi pregled u Poliklinici Identalia je potpuno besplatan

Svjedočanstva pacijenata

Svjedočanstva pacijenata

Počitajte što naši pacijenti kažu o svom iskustvu u Poliklinici Identalia

Zubna higijena

Zubna higijena

Povratak na prethodnu stranicu