Zubni RTG - ortopanogram | Identalia

Želite nas kontatkirati putem WhatsAppa? Dodajte nas u svoje kontakte. Naš broj je:

Početna stranica » Zubni RTG

Zubni RTG

Zubni RTG ili ortopanOdrasli čovjek s potpuno razvijenim svim zubima u obje čeljusti zajedno ima 32 zuba. Svaki zub ima svoj okom vidljivi i nevidljivi dio. Vidljivi dio zuba je krunica, a nevidljivi dio je korijen zuba koji se nalazi duboko u kosti čeljusti. Kada dođe do zdravstvenih problema unutar zuba ili na samom korijenu, jedini način da stomatolog dobije detaljan uvid je pomoću napredne stomatološke opreme.

Zubni RTG ili ortopan je uređaj kojim se radi radiografska slika obaju čeljusti pacijenta na kojoj su vidljivi kompletno svi zubi. Kada stomatolog pred sobom ima RTG snimku, vrlo lako može detektirati problematično područje i postaviti prvu preliminarnu dijagnozu. Iako iz radiografske slike nije uvijek sve vidljivo, ona je od velike pomoći stomatolozima kako u detekciji problema tako i u prevenciji.

Bez obzira radi li se o pronalasku uzročnika boli ili preventivnom djelovanju, postavljanje kvalitetne dijagnoze nije moguće bez moderne stomatološke opreme.

Izrada digitalnog ortopanograma vrlo je jednostavna i traje svega nekoliko trenutaka. Samo vrhunski opremljene stomatološke klinike raspolažu s tehnologijom za izradu digitalnog RTG-a. Ovakvi moderni stomatološki uređaji imaju jako nisku razinu zračenja i ne predstavljaju nikakvu opasnost po zdravlje pacijenata ili djelatnika koji opslužuju uređaj.

Digitalni ortopanogramNakon izrade digitalnog ortopanograma njega se učitava putem računala. Takve slike se mogu digitalno obrađivati, uvećavati i rotirati. Zahvaljujući tome puno lakše će biti uočiti eventualne probleme. Osim toga, prema potrebi slika se može pohraniti na bilo koji od prijenosnih medija za pohranu podataka kao što su USB-flash memorija, CD ili DVD medij te ju pacijenti mogu ponijeti sa sobom. Omogućuje nam stvaranje sigurnosne kopije, ne može ju se oštetiti i dostupna je u bilo kojem trenutku.

Nakon svakog bitnijeg zahvata na zubima pacijenata poželjno je napraviti novo slikanje kako bi u arhivi uvijek bio aktualni snimak čeljusti i zuba pacijenta.

Više informacija možete pronaći u čestim pitanjima i odgovorima ovdje.

Zakaži termin za besplatan pregled