Zubobolja - pitanja i odgovori | Identalia

Želite nas kontatkirati putem WhatsAppa? Dodajte nas u svoje kontakte. Naš broj je:

Početna stranica » Zubobolja » Zubobolja - pitanja i odgovori

Zubobolja - pitanja i odgovori

Zubobolja je bol oko zuba, unutar zuba ili u čeljusti. Ona je signal da postoji problem i da je potrebno posjetiti stomatologa.

Zubobolju uglavnom uzrokuje propadanje zubnih tkiva. Ostali uzroci mogu biti:

 • bolest desni
 • ozljeda ili trauma
 • infekcija nakon vađenja zuba
 • impaktirani ili retenirani zub
 • poremećeni položaja zuba
 • aparatić za zube
 • upala sinusa
 • puknuće zuba

Karijes uništava zub rastvaranjem zubnog tkiva. Kada je zahvaćen samo površinski sloj (zubna caklina) tada je sve prilično bezbolno jer vanjski sloj nije povezan na živčani sustav. Ako karijes uđe dublje u zub i zahvati čvrsto zubno tkivo (dentin) te dođe do kontakta s hladnom, toplom i slatkom hranom ili pićem, tada živci bilježe bolni impuls i alarmiraju centar za bol u našem mozgu. Ukoliko karijes dođe do mekog zubnog tkiva (zubna pulpa) unutar korijenskog kanala tada bol postaje intenzivnija. Razina boli može varirati i javljati se periodički ili konstantno a može biti: blaga, tupa, oštra, pulsirajuća, intenzivna, probadajuća, žestoka pa čak i mučna.

Bolest desni može izazvati zubobolju ako dođe do sljedećeg niza događaja:

 • bolest desni je dovela do toga da se zubno meso odvoji od zuba
 • hrana i bakterije se skupljaju u nastali prostor između zuba i desni
 • u tom prostoru se stvara periodontalni (gnojni) džep
 • ako džep postane dubok i dođe do upale rasprostraniti će se duž zuba i uništavati zubno tkivo.
 • ovakav proces će sigurno dovesti do bolnih stanja koja mogu biti ozbiljna i dugotrajna
 • bolesne desni će biti natečene i inficirane te žvakanje može biti bolno
 • privremeno olakšanje može nastupiti ukoliko dođe do puknuća džepa no ono će biti kratkotrajno ukoliko se ne liječi propisno

Džep je potrebno otvoriti, isušiti i liječiti antibioticima, a ovakav postupak liječenja može provoditi samo stomatolog.

Trograni ili trigeminalni živac je veliki živac lica i čeljusti. Svi zubi tj. živci koji prolaze kroz korijen zuba su spojeni na njega. Upravo iz toga razloga je moguće da osjetimo bol u gornjoj čeljusti iako je izvor boli u donjoj čeljusti. Ovakav zamijenjen osjećaj boli se najčešće događa kada je uzrok boli karijes unutar zuba. Ukoliko je karijes s vanjske strane zuba tada je vrlo lako odrediti koji zub je izvor bolnog sindroma. Pregled kod stomatologa će jasno definirati koji zub je potrebno popraviti kako bi se zubobolja otklonila.

Vanjski sloj zuba (zubna caklina) nije povezan na živčani sustav, ali čvrsto zubno tkivo (dentin) ispod njega je. Kada je dentin izložen vanjskim utjecajima, on će reagirati na vruće, hladno i slatko piće ili hranu. Razina boli može biti slaba i nestat će ubrzo nakon prestanka konzumacije.

Za nestajanje vanjskog sloja zuba i izlaganja dentina ne mora nužno biti kriv karijes. Postoje i drugi uzročnici kao što su:

 • Abrazija ili habanje - nestajanje zubne cakline na rubnim dijelovima gdje se zub spaja sa desnima može biti uzrokovano i pretjeranim ili čvrstim četkanjem.
 • Erozija ili nagrizanje - ovo se događa kada želučane kiseline dospiju u oralnu šupljinu i na taj način nagrizaju zubnu caklinu (poseban problem kod bulimije)
 • Trošenje ili struganje - posebno se odnosi na pacijente koji škripe ili stružu zubima tijekom spavanja

Kada karijes uđe u korijenski kanal zuba dovesti će do upale zubne pulpe, bol će biti povremena, a povećava se osjet na tople i hladne napitke ili hranu. Daljnjim razvojem karijesa bol se pojačava te može doći do vrlo jake konstantne boli i pulsiranja. Bol se može javljati i povremeno, a može se pogoršati u ležećem položaju zbog povećanog priliva krvi u mozak.

Periodontalni (gnojni) džep je najčešći krivac za jaku pulsirajuću zubobolju bez obzira bio on u početnom stadiju ili potpuno razvijen.

 • ovakva bol uglavnom ukazuje da je zubna pulpa odumrla uslijed prodora bakterija
 • pulsirajuća bol može trajati satima bez popuštanja
 • odumrlo meko tkivo zubne pulpe trune i proizvodi plinove koji će uzrokovati snažnu reakciju na hladno i vruće
 • džep se može produbiti do samog vrha korijena i formirati cistu, a desni će biti natečene
 • mogući je porast tjelesne temperature i osjećaj iscrpljenosti

Jedino rješenje u ovom slučaju je da se zub otvori, odumrla zubna pulpa odstrani, a zub ostavi otvoren kako bi nakupljeni sekret izašao van. Olakšanje od boli će nastupiti trenutno iako će zub i dalje biti osjetljiv i bolan, a područje oko korijena i dalje će biti inficirano. Potrebno je provesti terapiju antibioticima te nakon endodontskog liječenja zub zatvoriti ispunom (plombom) ili staviti novu krunu ukoliko je to potrebno.

Kombinacija ovih simptoma upućuje na to da je došlo do prsnuća periodontalnog džepa, a loš zadah i gorak okus u ustima stvara gnoj koji se iscijedio iz puknutog džepa. Zubobolja će se smanjiti zbog smanjenja pritiska u džepu, ali će i dalje biti prisutna te će žvakanje biti bolno. Odlazak stomatologu kako bi se započelo liječenje antibioticima je neophodan čim prije.

Nakon vađenja zuba u čeljusti ostaje rupa gdje je bio korijen. Zubno meso se poslije vađenja zuba ne šiva te rana ostaje otvorena. Ukoliko u ranu uđe hrana, postoji mogućnost infekcije prije nego zubno meso zaraste, a zubobolja koja se može javiti zna biti čak i jača nego prije vađenja zuba. Bol je konstantna i probadajuća te ju je teško analgeticima bilo koje vrste staviti pod kontrolu. Odlazak stomatologu je najbolje rješenje.

Nakon popravka zuba ispunom (plombom) on može biti osjetljiv narednih tjedan dana, a u pravilu se to događa kada je karijes zahvatio zub u mjeri gdje se jako približio zubnoj pulpi. Dentin koji se nalazi ispod zubne cakline, iako se naziva čvrstim zubnim tkivom, vrlo je osjetljiv. Pojačana osjetljivost će se smanjiti kada se ispun maksimalno poveže sa ostatkom zubne krune.

U pravilnom položaju zubi su složeni tako da između njih ima mali prostor koji nam omogućuje čišćenje zuba sa svih strana. Vrlo često hrana ostaje upravo na tim mjestima, a do problema može doći:

 • ako se hrana prilikom žvakanja zabija između zubi i u zubno meso
 • zaostala hrana će prouzročiti iritaciju zubnog mesa, a to će dovesti do otoka, crvenila i boli u desnima
 • ukoliko dođe do upale ona se može proširiti i na ostatak čeljusti te uzrokovati zubobolju i veliku bol prilikom žvakanja.

Kako bi se izbjegao ovakav razvoj situacije uz redovno održavanja oralne higijene četkanjem potrebno je koristiti redovno i zubni konac ili svilu. Ukoliko postoji problem, a pacijent ga ne može otkloniti sam, obavezno treba posjetiti stomatologa čim prije.

Vrlo često umnjaci nemaju dovoljno mjesta u čeljusti kako bi se u potpunosti razvili i izrasli van. Njihovo izrastanje može biti vrlo bolno za pacijenta, a postoji nekoliko razloga.

 • Djelomično izrasli umnjaci - oni će preko sebe vrlo vjerojatno imati dio zubnog mesa. Hrana će prilikom konzumacije ući ispod desni. Tu će vrlo vjerojatno doći do upale desni koja može biti vrlo bolna za pacijenta.
 • Neizrasli umnjaci - oni mogu uzrokovati bol stvaranjem pritiska na živce koji ga okružuju ili na susjedni kutnjak koji mu se našao na putu prilikom izrastanja.

Sinusi se mogu spustiti u kost i na nekim mjestima u gornjoj čeljusti su vrlo blizu vrha korijena zuba. Glavni trograni ili trigeminalni živac koji prolazi kroz lice povezuje sve živce čeljusti, zuba i lica. Kada se prehladimo često se razbole i sinusi te se na taj način infekcija može prenijeti i na korijen zuba ukoliko su sinusi blizu. Ovdje naravno nije problem u zubima te ih ne treba niti liječiti jer će ozdravljenjem sinusa nestati i zubobolja.

Razne nezgode mogu ozbiljno oštetiti zube, a posebno su izloženi zubi koji se nalaze u frontalnoj regiji. Bol će varirati ovisno o vrsti i razini oštećenja zuba.

 • Kada je odlomljen veliki dio zuba i dođe do izloženosti zubne pulpe i krvnih žilica, tada će bol biti vrlo jaka i neugodna. U ovom slučaj neophodno će biti liječenje korijenskog kanala i zubne pulpe te primjerena sanacija zubne krune.
 • Ukoliko zub nije slomljen već nabijen u čeljust, može doći do oštećenja zubne pulpe i krvnih žila pri vrhu korijena zuba. Takav zub će biti osjetljiv i na najmanji pritisak (žvakanje) te može doći do popuštanja i pomicanja zuba. Stomatolog će pomno pratiti ponašanje zuba kako bi utvrdio razinu oštećenja i prema tome odrediti najbolju terapiju.

Ponekada se može dogoditi da se pojavi pukotina u zubu koja nije vidljiva golim okom. Najčešće se to događa kod zubi koji iza sebe imaju veću sanaciju ispunom. Ukoliko je pukotina došla do unutarnjeg dijela zuba gdje se nalazi pulpa, tada će zub reagirati na hladno i vruće. Ako dođe do ovakvog puknuća, tada se zub uglavnom vadi van.

Kroz lice prolazi veliki trograni ili trigeminalni živac. Svi živci iz lica i čeljusti pa tako i zubi se spajaju na njega. Moguće je da bol osjetimo u živcu i da nas zbog toga boli cijelo lice, a ne pojedini zub. U ovakvom stanju vrlo je teško odrediti izvor boli, no, na svu sreću, ovo je vrlo rijetko stanje.

Analgetici ili lijekovi za kontrolu boli se koriste kako bi se smanjila zubobolja. Najčešće se koriste aspirini ili ibuprofen, a postoje i analgetici za koje trebate liječnički recept. Ukoliko ih samoinicijativno koristite obavezno se držite uputa ili se savjetujte s liječnikom.

Umnjaci su posljednji zubi koji izrastaju. Nekim pacijentima oni izrastaju u ranijoj životnoj dobi, a nekima u kasnijoj. Njihovo izrastanje može biti bolno, a kod velikog broja pacijenata ne mogu se razviti do kraja jer u čeljusti jednostavno nije ostalo dovoljno mjesta.

 • Led - možemo koristiti na nekoliko načina. Prvo opcija je da zub hladimo ledenim oblogom direktno na obraz. Olakšanje će biti trenutno ali i kratkotrajno. Druga opcija je da kockicom leda trljamo dlan na mjestu gdje se spajaju palac i kažiprst. Primjenom ove metode 5-7 minuta pothladit ćemo centar za bol u mozgu i kroz 5-10 minuta osjetiti olakšanje od boli koje će biti trajnije nego u prethodnoj metodi. Ova metoda je dokazana i znanstveno s učinkovitosti većom od 90%.
 • Klinčići - u svakoj bolje opremljenoj ljekarni možete kupiti ulje klinčića. Slijedite uputstva za primjenu i svakako pazite da ulje stavite samo na bolan zub, a nikako na desni. Pazite na količinu i nikako gutati jer može doći do trovanja. Ulje klinčića neće izliječiti zubobolju, već će samo privremeno umiriti živac.
 • Sol - čajna žličica soli otopljena u mlakoj vodi može isto tako biti od pomoći. Lagano mućkanje će ublažiti bol i dezinficirati oralnu šupljinu ukoliko je to potrebno. Otopinu ne gutati već ispljunuti van.
 • Crni čaj - vrećicu crnog čaja samo navlažite u toploj vodi i stavite na bolni zub. Crni čaj će smanjiti intenzitet boli i umiriti živac.
 • Kadulja ili žalfija - čaj od kadulje će pomoći u smanjivanju zubobolje. Lagano mućkanje u ustima ili vrećica na zubu će biti podjednako učinkoviti. Ukoliko mućkate možete čaj progutati ili ispljunuti prema želji.

Ukoliko pacijent nije siguran u uzrok boli svakako treba prvo dobro očetkajte zube, upotrijebiti zubni konac i tekućinu za ispiranje usta. Moguće je da bol uzrokuje hrana zaostala između zubi te bi se detaljnim čišćenjem moglo otkloniti zubobolju.

Povratak na prethodnu stranicu Zubobolja.

Zakaži termin za besplatan pregled