Endodoncija - zubna pulpa i korijenski kanal | Identalia

Želite nas kontatkirati putem WhatsAppa? Dodajte nas u svoje kontakte. Naš broj je:

Početna stranica » Endodoncija

Endodoncija

EndodoncijaUnutar zuba se nalazi prostor koji nazivamo korijenski kanal. U njemu se nalazi zubna pulpa koja obuhvaća zubni živac, krvne žilice i meka vezivna tkiva. Zubna pulpa proteže se od zubne krune pa sve do vrha zubnog korijena. Živac koji se nalazi unutar korijena je povezan sa živčanim sustavom te vodi izravno u centar za bol unutar ljudskog mozga. Uloga zubnog živca je da šalje bolne impulse u centar za bol ukoliko nešto sa zubom nije u redu.

Endodoncija je stomatološka disciplina koja se brine o zdravlju zubne pulpe i nastoji ju što duže održati živom i aktivnom. Pulpa je izrazito bitna tijekom rasta zubi jer zub kroz nju dobiva sve potrebno za razvoj. Kada se zub razvije u cijelosti zubna pulpa gubi svoju primarnu funkciju i uglavnom služi kao sustav obrane i alarmiranja ukoliko nešto nije u redu sa zubom.

Liječenje korijenskih kanala zuba jedan je od načina očuvanja korijena. Vlastiti korijen zuba najbolji je za pacijenta i treba ga očuvati kada god je to moguće.

Pojava boli je prvi znak da nešto nije u redu te bi trebalo posjetiti stomatologa kako bi se utvrdio uzrok. Vrlo često živac unutar korijenskog kanal signalizira prodor bakterija u unutrašnjost zuba. Kada bakterije uđu u korijenski kanal uglavnom dolazi do upalnih procesa od kojih obolijeva zubna pulpa. Ukoliko se ne liječi, zubna pulpa će odumrijeti te je stoga bitno da se na vrijeme krene s liječenjem pulpe.

Uklanjanje zubne pulpeDo prodiranja bakterija uglavnom dolazi uslijed puknuća zuba ili prodiranja karijesa u korijenski kanal, a tada dolazi do oboljenja zubne pulpe pa i do njenog odumiranja. Ukoliko zubna pulpa odumre, vrlo je važno da se čim prije ukloni iz zubnog kanala kako ne bi došlo do daljnjih komplikacija koje mogu uzrokovati gubitak kompletnog zuba.

Uklanjanje odumrle zubne pulpe se radi kroz nekoliko dolazaka stomatologu, a odvija se na slijedeći način:

  • endodont radi otvor na zubnoj kruni
  • kroz napravljeni otvor uklanja zubnu pulpu
  • čisti i oblikuje korijenski kanal zbog kvalitetnijeg punjenja
  • stavlja lijek za uklanjanje upale i dezinficiranje korijenskog kanala
  • zatvara zub privremenim ispunom s lijekom unutar zuba
  • uklanja se privremeni ispun i lijek
  • korijenski kanale se čisti i dezinficira
  • kanal se ispunjava ispunom i zub se zatvara trajno

Uspjeh liječenja se može razlikovati od pacijenta do pacijenta, a postupak liječenja se može ponoviti nekoliko puta. Ukoliko je nakon vađenja pulpe u zubu bilo sekreta, moguće je ostavljanje otvorenog zuba kako bi sekret mogao izaći, što će produžiti postupak liječenja.

Bez obzira na gubitak zubne pulpe zub se može spasiti te njegova funkcionalnost neće biti ni na koji način kompromitirana. Prirodni zub je najbolji zub te ga treba pod svaku cijenu spasiti ukoliko je to moguće.

Više informacija možete pronaći u čestim pitanjima i odgovorima ovdje.

Zakaži termin za besplatan pregled