Implantologija - pitanja i odgovori | Identalia

00 385 1 55 66 431

Želite nas kontatkirati putem WhatsAppa? Dodajte nas u svoje kontakte. Naš broj je:

Početna stranica » Implantologija » Implantologija - pitanja i odgovori

Implantologija - pitanja i odgovori

Zubni implantati su umjetna zamjena za izgubljeni korijen zuba. Sposobni su u potpunosti zamijeniti sve funkcije korijena zuba uz odličnu estetsku vrijednost.

Zubni implantati se rade od materijala koji su biokompatibilni s ljudski organizmom. Sasvim normalno srastaju sa živom koštanom masom te ih zubno meso u potpunosti prihvaća. Jedino zubni implantat može pružiti potpuni osjećaj prirodnog zuba.

Ugradnjom zubnih implantata nakon gubitka korijena zuba, sprečavamo propadanje kosti, povlačenje zubnog mesa i pomicanje susjednih zuba. Ukoliko zubni niz ostane prekinut moguća su pomicanja zubi, što će eventualno utjecati na govor i zagriz.

Zubni implantati se uglavnom rade od titana. Unazad nekoliko godina pojavili su se novi, potpuno bijeli keramički implantati koji trenutno prolaze opsežna međunarodna klinička istraživanja.

Izrazita čvrstoća, biokomplatibilnost, dugotrajnost, opsežna klinička istraživanja i široka primjena u svijetu zadnjih 30 godina. Stotine milijuna ugrađenih implantata diljem svijeta su njihova najbolje referenca.

Zubne implantate ugrađuje specijalist oralne kirurgije. Iako sam proces ugradnje kratko traje, to je složen kirurški zahvat te je vrlo bitno da implantiranje radi iskusan oralni kirurg.

Ugradanja implantata je složen, ali kratak postupak. Nakon pregleda i izrade RTG snimka oralni kirurg markira poziciju implantata u čeljusti te svrdlom radi mjesto u kosti. Kada je pozicija pripremljena provjerava položaj implantata te ukoliko nema potrebe za korekcijom postavlja implantat. Nakon što je implantat postavljen u konačnu poziciju na njega se postavlja štift, a na štift se stavlja privremena krunica. Privremena krunica ostaje do završetka oseointegracije implantata (srastanje s kosti). Oseointegracija može trajati 2 do 6 mjeseci, a nakon toga pacijent ponovno dolazi kod stomatologa na kontrolni pregled i postavljanje fiksne krunice.

Zubni implantati mogu trajati doživotno. Kako bi im se osigurala dugovječnost, o njima je potrebno brinuti kao i o prirodnim zubima. To podrazumijeva redovnu oralnu higijenu i posjete stomatologu. Jamstvo proizvođača na implantat je uglavnom od 10 do 15 godina. U našoj poliklinici ugrađujemo Astra Tech, Nobel Biocare i Straumann implantate, koji dolaze s doživotnim jamstvom.

Postupak ugradnje jednoga implantata od strane iskusnog oralnog kirurga traje od 10 do 15 minuta. Zahvat može trajati i duže, ovisno o pojedinom pacijentu.

Oseointegracija je proces srastanja živog koštanog tkiva s implantatom. Kada se oko ugrađenog implantata stvori kost, dolazi do čvrste veze koja daje stabilnost novom umjetnom korijenu.

Srastanje kosti s ugrađenim implantatom u pravilu traje 2 do 6 mjeseci, ovisno o imunološkom sustavu pojedinog pacijenta.

Ugradnja zubnog implantata nije moguća kod pacijenata koji imaju jako oslabljen imunitet, kada u čeljusti nema dovoljno kosti za ugradnju implantata i kada ju nije moguće nadoknaditi. Nepremostiva prepreka je i ozbiljniji oblik osteoporoze. Iznimne situacije naravno uvijek postoje te je za konačnu dijagnozu potrebno savjetovati se sa stručnjakom.

Kada u čeljusti nema dovoljno kosti za ugradnju implantata postoji nekoliko načina kako to možemo nadoknaditi. Najčešći se koristi metoda stvaranja umjetne kosti. U ovom postupku se ispod desni stavljaju sitne granule koje će hraniti kost i pospješiti njenu regeneraciju. Proces obnavljanja kosti traje nekoliko mjeseci, a varira od pacijenta do pacijenta. Druga opcija koja se koristi nešto rjeđe je presađivanje vlastite kosti pacijenta iz drugog dijela tijela u čeljusti gdje nedostaje kost. Moguće je koristiti i kost duge osobe ukoliko je kompatibilna, no postotak prihvaćanja kosti donora je znatno manji od presađivanja vlastite kosti pacijenta.

Životna dob nije prepreka za ugradnju zubnih implantata. Ukoliko je pacijent dobrog oralnog i općeg zdravlja, u čeljusti postoji dovoljno kosti za ugradnju implantata i pacijent ne boluje od težeg oblika osteoporoze, vrlo vjerojatno će biti podoban za ugradnju zubnog implantata.

U našoj poliklinici ugrađujemo Astra Tech, Nobel Biocare i Straumann implantate. Odlučili smo se za njih zbog njihove kvalitete, provedenih opsežnih kliničkih istraživanja i doživotnog jamstva proizvođača na ugrađene dentalne implantate.

Na tržištu su dostupni različiti implantati proizvedeni od različitih proizvođača. Nisu svi jednako kvalitetni i jednako pouzdani. Odabir kvalitetnog implantata je uvijek najbolja opcija jer uglavnom predstavlja dugoročno rješenje. Savjetujemo kvalitetno informiranje i savjetovanje o implantatima prije nego se donese odluka o ugradnji.

Većina proizvođača daje jamstvo na dentalne implantate. U pravilu su to jamstva na period od 10 pa do 15 godina. Jedino Astra Tech, Nobel Biocare i Straumann daju doživotno jamstvo na svoje titanske implantate te je to bio jedan od glavnih razloga što smo se odlučili za ovog proizvođača.

Svjetski postotak uspješnosti ugradnje zubnih implantata prema najnovijim istraživanjima je oko 99%. U našoj klinici je nešto iznad svjetskog prosjeka i iznosi vrlo dobrih 99,8%.

U pravilu su potrebna bar 2 dolaska. U prvom dolasku se postavlja implantat, suprastruktura (nadogradnja) i privremena krunica, a u drugom dolasku se radi kontrola srastanja implantata s kosti pacijenta i postavljanje trajne krunice. U pojedinim slučajevima može biti potrebno doći još koji puta.

Apsolutno! Oralna higijena je važna za implantate jednako kao i za prirodne zube. Održavanje implantata se ne razlikuje od ispravnog održavanje prirodnih zuba što podrazumijeva najmanje 2 puta dnevno četkanje zuba, korištenje zubnog konca, vodice za ispiranje oralne šupljine te minimalno jednom godišnje kontrolu kod stomatologa.

Poželjno bi bilo pričekati s ugradnjom zubnog implantata kako bi se mjesto u čeljusti gdje je bio korijen zuba prirodnim putem regeneriralo, no moderna stomatologija ne zahtijeva čekanje te je ugradnja implantata moguća odmah nakon gubitka zuba. Na ovo pitanje oralni kirurg će moći dati najbolji savjet prilikom prvog posjeta.

Da! Osteoporoza može otežati ugradnju implantata, no čak i kada je kod pacijenta ustanovljena osteoporoza blažeg oblika uspješna ugradnja zubnog implantata je moguća. Postoje teži oblici osteoporoze kada se ugradnja zubnih implantata ne preporuča, no svakako se treba prethodno konzultirati sa stomatologom.

Najčešći uzrok odbacivanja zubnog implantata je oslabljeni imunitet pacijenta. Ukoliko organizam odbaci ugrađeni implantat, potrebno je oporaviti imunitet pacijenta te ponoviti postupak implantiranja.

Postoji puno proizvođača u svijetu, no samo za neke su napravljena opsežna klinička istraživanja pa stoga treba biti vrlo oprezan prilikom odabira implantata. Kliničke studije koje su proveli proizvođači, jamstvo koje proizvođač daje te iskustva pacijenata trebali bi biti presudni u odabiru implantata.

Povratak na prethodnu stranicu Implantologija.

Zatraži besplatnu ponudu