Inlay i onlay dentalni nadomjesci | Identalia

Želite nas kontatkirati putem WhatsAppa? Dodajte nas u svoje kontakte. Naš broj je:

Početna stranica » Inlay/Onlay

Inlay/Onlay

Inlay i onlay dentalni nadomjesciInlay i onlay su dentalni nadomjesci koji koriste kvalitetnije stomatološke ordinacije kada je potrebna kompleksnija sanacija zubne krune. Oni su alternativa konzervativne stomatologije kada se razmišlja o potpunoj zamjeni zubne krune. U situacijama kada je očuvanje prirodne krune zuba kompromitirano jakim djelovanjem karijesa inlay i onlay odlična su alternativa.

Ispun je u pravilu dovoljno dobro rješenje za sanaciju manjeg oštećenja zubne krune no često njime nije moguće sanirati veća oštećenja. Kako bi izbjegli potpunu zamjenu zubne krune i očuvali zdravo tkivo zuba od daljnjeg propadanja koristimo inlay i onlay. Ovi keramički suplementi imaju odlična funkcijska i estetska svojstva.

Zubna krunica koja je značajno oštećena djelovanjem karijesa ili neke druge bolesti može vrlo uspješno biti sanirana inlay ili onlay keramičkim nadomjeskom.

Inlay - ukoliko je oštećena samo jedna ploha zuba (gornja ili postranična) tada nam je dovoljna sanacija inlay nadomjeskom. Njime se u potpunosti zatvara nastali otvor u zub te ojačava struktura zuba

Onlay - kada su na zubu oštećene gornja i postranična ploha tada za sanaciju koristimo onlay nadomjestak koji će osim zatvaranja otvora ojačati potpornu strukturu i povećati stabilnost zuba.

Prednosti inlay i onlay nadomjestaka su:

  • Savršeno nalijeganje - rade se u zubotehničkom laboratoriju prema otisku pripremljenog zuba te na taj način osiguravaju savršeno nalijeganje na prirodni zub i potpuno zatvaraju sve oštećene dijelove.
  • Koloracija - boja nadomjeska se u laboratoriju usklađuje s prirodnom bojom zuba pacijenta. Materijali od kojih se rade otporni su na koloraciju te se na taj način osigurava dugoročno visoka estetska vrijednost zuba.
  • Ušteda zubnog tkiva - za postavljanje se uklanja samo oštećeni dio zubnog tkiva, a ostatak prirodnog zuba ostaje netaknut. Postavljanjem nadomjestka će, uz zadržavanje prirodnog zuba kao baze, funkcija zuba u potpunosti biti vraćena.
  • Lakše čišćenje zuba - savršeno nalijeganje na prirodni zub eliminirat će sve rizične dijelove na kojima bi se mogla skupljati hrana i na taj način dovesti do ponovne pojave karijesa.
  • Postavljanje na manje dostupna mjesta - moguće ih je postaviti na teško dostupna mjesta koja inače nije moguće sanirati ispunom. Posebice se to odnosi na oštećenja koja su nastala između dva zuba.
  • Čvrstoća i stabilnost - inlay i onlay su vrlo čvrsti i stabilni te će značajno pridonijeti ukupnoj stabilnosti zuba koja je narušena djelovanjem karijesa.

U izradi protetskih radova koristimo cirkon i e.max keramiku, materijale koji su vrhunac tehnologije. Jamstvo na sve protetske radove je 5 godina.

Postavljanje inlay ili onlay nadomjeskaZa izradu i postavljanje inlay ili onlay nadomjeska potrebna su uglavnom dva odlaska kod stomatologa. U prvom dolasku stomatolog uklanja oštećeno zubno tkivo, čisti zub i nastalu šupljinu te uzima otisak pripremljenog zuba. U zubotehničkom laboratoriju se prema otisku radi inlay ili onlay nadomjestak te će on, osim po obliku, biti usklađen i s bojom prirodnog zuba pacijenta.

U drugom dolasku stomatolog detaljno čisti pripremljeni zub, provjerava poziciju nalijeganja i, ukoliko je sve u redu, cementira nadomjestak u zub pacijenta. Ovako postavljen element postaje jedinstvena cjelina sa prirodnim zubom i čini neraskidivu vezu.

Više informacija možete pronaći u čestim pitanjima i odgovorima ovdje.

Zakaži termin za besplatan pregled