Inlay i onlay - pitanja i odgovori | Identalia

00 385 1 55 66 431

Želite nas kontatkirati putem WhatsAppa? Dodajte nas u svoje kontakte. Naš broj je:

Početna stranica » Inlay/Onlay » Inlay/Onlay - pitanja i odgovori

Inlay / Onlay - pitanja i odgovori

Inlay je keramički zubni nadomjestak koji koristimo za sanaciju prirodne zubne krune kada je oštećena samo gornja ploha zuba, a nije ju moguće sanirati zubnim ispunom.

Ovaj keramički nadomjestak koristimo kod većih oštećenja zubne krune, gdje je uz gornju zubnu plohu potrebno sanirati i postraničnu plohu.

Kada se zub očisti od karijesa i ostane samo zdravo zubno tkivo, stomatolog radi otisak zuba prema kojem se u zubotehničkom laboratoriju radi inlay ili onlay nadomjestak.

Za izradu i postavljanje ovog nadomjeska potrebno je u pravilu nekoliko dana. Cijeli posao se radi kroz dva dolaska kod stomatologa. U prvom se priprema zub i radi otisak, a u drugom se nadomjestak postavlja na zub.

Inlay i onlay se mogu raditi od nekoliko različitih materijala, no u modernoj stomatologiji se najčešće rade od keramike zbog najboljih estetskih vrijednosti.

Inlay i onlay imaju znatno duži vijek trajanja od kompozitnog ispuna, a uz kvalitetnu oralnu higijenu mogu trajati dugi niz godina.

Očuvanje prirodnog zuba uvijek je najbolja opcija za pacijenta. Ako je moguće spasiti bar dio prirodnog zuba i sanirati ga inlay ili onlay nadomjeskom tada bi to trebao biti primarni cilj za stomatologa i za pacijenta.

Inlay i onlay će, osim kvalitetnijeg zatvaranja zuba, osigurati dodatnu stabilnost i čvrstoću preostalog dijela prirodnog zuba. Ovo se posebice odnosi na suplemente koji se postavljaju na bočne plohe gdje je stabilnost prirodnog zuba uslijed djelovanja karijesa narušena.

Održavanja zubi nakon ugradnje inlay ili onlay nadomjestaka ne razlikuje se od održavanja prirodnih zuba. Dnevna oralna higijena i redovne kontrole kod stomatologa s uklanjanjem kamenca i plaka biti će dovoljne za dugovječnost ugrađenih dentalnih nadomjestaka.

Inlay i onlay ne rade svi stomatolozi zbog njihove kompleksnosti. Stručnost stomatologa i opremljenost klinike su jedan od osnovnih preduvjeta za njihovu izradu.

Nakon izrade i provjere nalijeganja, nadomjesci se cementiraju na prirodni zub pomoću posebnog dentalnog cementa. Tako postavljeni činit će trajnu i čvrstu vezu sa prirodnim zubom.

Inlay i onlay se nakon ugradnje ne može vaditi. Jednom cementirani za prirodni zub čine trajnu i neraskidivu vezu.

Povratak na prethodnu stranicu Inlay / Onlay.

Zatraži besplatnu ponudu