Izbjeljivanje zubi | Identalia

Želite nas kontatkirati putem WhatsAppa? Dodajte nas u svoje kontakte. Naš broj je:

Početna stranica » Izbjeljivanje zubi

Izbjeljivanje zubi

Izbjeljivanje zubiBijeli zubi odraz su zdravlja. Zdravi, blistavi zubi podižu samopouzdanje i zadovoljstvo vlastitim životom, a prekrasne bijele zube ćemo kroz smijeh rado pokazivati. Nažalost, kako godine prolaze sve se manje smijemo, a zubi se manje sjaje. Promjena boje zubi je nešto što ne možemo izbjeći ili spriječiti. Razloga za promjenu boje je uistinu mnogo, a uglavnom su krive neke loše životne navike.

Bjelinu i sjaj zubima daje zubna caklina koja je izrazito čvrsta, ali nije neuništiva. Tijekom godina ona se troši i postaje sve tanja, a njena sposobnost da propušta prirodno svjetlo omogućava prodiranje prirodne boje dentina prema van. Na taj način zubi postaju tamniji tijekom godina tj. dobivaju nijansu žute ili sive boje. Osim trošenja, caklina je podložna i pucanju tj. tijekom godina u zubnoj caklini nastaju milijuni mikro-fraktura u koje konzumacijom hrane i pića ulaze mikro-čestice. Ukoliko često konzumiramo tamna i obojena pića kao što su kava, čaj ili crno vino; obojenje zuba će biti intenzivnije i zubi će brže gubiti svoju prirodnu boju. Osim tamnjenja kompletnog zuba, moguća je i pojava mrlja ili fleka ukoliko čestice uđu u prostor između cakline i dentina.

Uporabom ZOOM! lampe tijekom jednog tretmana u 3-4 ponavljanja zubi pacijenta mogu se u prosjeku posvjetliti za 7-8 nijansi boje.

Metode izbjeljivanjaModerna stomatologija nam omogućava da vratimo jedan dio bjeline zubi pomoću izbjeljivanja. Postoje različiti kompleti za izbjeljivanje zubi kod kuće, no svakako je najučinkovitiji način izbjeljivanja onaj koji provodi iskusan stomatolog.

Najčešće metode izbjeljivanja su:

  • ZOOM! lampa - postupak traje 30 - 60 minuta ovisno o broju ponavljanja tretmana. Prije postupka stomatolog će zube očistiti od kamenca i plaka. Nakon toga na zube nanosi tanki sloj posebnog gela te zube tretira ZOOM! lampom 10 - 15 minuta. Ovaj postupak se ponavlja 3 do 4 puta ovisno o rezultatu. Primjenom ZOOM! lampe zubi postaju svjetliji u prosjeku za 8 nijansi.
  • Pjeskarenje zubi - postupak pjeskarenja je vrlo dobra metoda izbjeljivanja zubi, ali znatno manje učinkovita od ZOOM! lampe. Postupak je potpuno bezopasan za zubnu caklinu.
  • Kompleti za izbjeljivanje kod kuće - na tržištu su dostupni razni kompleti za izbjeljivanje u udobnosti svoga doma, no vrlo je bitno naglasiti da nisu svi jednako učinkoviti te da se možda neće postići željeni rezultat. Svakako je potrebno prethodno se savjetovati sa stomatologom prije uporabe konkretnog proizvoda.
  • Zubne paste za izbjeljivanje - iako su korisne u održavanju bjeline zubi, vrlo rijetko će uistinu izbijeliti zube ukoliko se ne promijene neke loše životne navike.

Bez obzira koja metoda izbjeljivanja se odabere svakako je potrebno prethodno se savjetovati sa stomatologom te napraviti redovno čišćenje od zubnog kamenca i plaka radi uspješnijeg postupka. Bitno je znati da izbjeljvanje bilo kojom od navedenih metoda neće imati jednak učinak za sve pacijente.

Više informacija možete pronaći u čestim pitanjima i odgovorima ovdje.

Zakaži termin za besplatan pregled