Izbjeljivanje zubi - pitanja i odgovori | Identalia

00 385 1 55 66 431

Želite nas kontatkirati putem WhatsAppa? Dodajte nas u svoje kontakte. Naš broj je:

Želite nas kontatkirati putem Vibera? Dodajte nas u svoje kontakte. Naš broj je:

 
Početna stranica » Izbjeljivanje zubi » Izbjeljivanje zubi - pitanja i odgovori

Izbjeljivanje zubi - pitanja i odgovori


Zatraži besplatnu ponudu
Kontaktirajte nas putem Vibera ili WhatsApp-a:

Želite nas kontatkirati putem Vibera? Dodajte nas u svoje kontakte. Naš broj je:

Želite nas kontatkirati putem WhatsAppa? Dodajte nas u svoje kontakte. Naš broj je:

Izbjeljivanje zubi je proces kojim se zubima pokušava vratiti njihova prirodna bijela boja.

Zub se sastoji od čvrstog i mekog zubnog tkiva. Meko zubno tkivo sastoji se od živaca i krvnih žilica koje se nalaze unutar korijena zuba dok se čvrsto zubno tkivo sastoji od dentina i zubne cakline. Upravo čvrsto zubno tkivo mijenja svoju boju.

  • Dentin - čini unutarnji sloj čvrstog tkiva, a prirodno je žućkaste ili sive boje. On čini osnovu zubne krune i štiti korijen zuba i sva meka tkiva
  • Zubna caklina - čini ju vanjski sloj čvrstog tkiva i zaslužan je za sjaj zuba. Caklina, osim estetske vrijednosti zuba, ima izrazito važnu ulogu kada je u pitanju obrana zuba od svih vanjskih utjecaja. Prirodno je bijele boje ili pojedinih nijansi bijele boje.

Prirodna boja je definirana bojom dentina i slojem zubne cakline. Kada se caklina stanji uslijed korištenja sve više se vidi boja dentina kroz nju. Osim toga u mikro-pukotine zubne cakline ulaze mikro-čestice koje mijenjaju boju zuba.

Izbjeljivanje zubi može se napraviti u stomatološkoj ordinaciji pod nadzorom stomatologa ili pomoću kompleta za samostalno izbjeljivanje kojeg se može kupiti u svakoj bolje opremljenoj lokalnoj ljekarni. Kod stomatologa se uglavnom radi pjeskarenje zubi ili koristi poseban gel za izbjeljivanje s uporabom ZOOM! lampe. Prije odluke o metodi izbjeljivanja svakako se treba savjetovati sa stomatologom.

Boja nakon izbjeljivanja je ograničena prirodnom bojom zubi. U idealnom slučaju nijansa bijele boje nakon izbjeljivanja biti će kao nekada prirodni zubi, ali postići snježno bijelu boju ukoliko prirodni zubi nisu nikada bili takvi jednostavno neće biti moguće putem izbjeljivanja.

Kompleti za izbjeljivanje zubi koji su dostupni u svim bolje opremljenim ljekarnama su namijenjeni za uporabu kod kuće. Iako su predviđeni za samostalno korištenje, preporuča se prethodno savjetovati sa stomatologom te napraviti čišćenje zubi od kamenca i plaka radi uspješnijeg izbjeljivanja.

Kod izbjeljivanje zubi ZOOM! lampa daje najbolje rezultate. Bjelina koja će se dobiti varira od pacijenta do pacijenta i nikada nije ista. U prosjeku izbjeljivanje zubi ZOOM! lampom daje 8 nijanski svjetlije zube.

Korištenje ZOOM! lampe za izbjeljivanje zubi je u potpunosti sigurno. Metoda je znanstveno dokazana te se uspješno i bez posljedica koristi već niz godina.

Prilikom tretmana koriste se posebne naočale kako bi se zaštitile oči pacijenta od eventualno štetnih utjecaja plavog svijetla ZOOM! lampe.

Česta konzumacija tamnih vina može utjecati na boju zubi. Učinak nije kod svih osoba isti te je razina utjecaja individualna.

Prirodnu boju zuba moguće je zadržati uz redovno održavanje unatoč dnevnoj konzumaciji kave u umjerenim količinama. Osim što je kava tamna, ona je u pravilu i vruća te puno lakše ulazi u mikro-pukotine koje nastaju u caklini tijekom godina.

Pušači su u pravilu skloniji koloraciji zubi jer dim iz cigarete sadrži katran koji se uvlači duboko u mikro-pukotine u caklini. Po svojoj prirodi je crn te samim time ubrzava prirodan proces tamnjenja zubi.

Bilo bi dobro da pacijent konzumira ono što je zdravo za njega i njegove zube te izbjegavate sve ono loše, no to je odluka koju treba svatko donijeti za sebe. Promijeniti neke loše životne navike svakako bi bio korak prema naprijed ka zdravim i lijepim zubima.

Koliko će dugo trajati učinak postupka izbjeljivanja zubi, ovisi o puno faktora. U najvećoj mjeri ovisi o životnim navikama pacijenta te o tome koliko je spreman mijenjati svoje navike. Rezultati mogu biti vidljivi i nekoliko godina ukoliko se održava redovna oralna higijena te se bar jednom unutar 6 mjeseci napravi uklanjanje zubnog kamenca i plaka.

Izbjeljivanje zubi nije štetno za zdravlje ukoliko se radi uz nadzor stomatologa. Bez obzira na metodu izbjeljivanja i koliko se često primjenjivala, neophodno je to raditi uz nadzor i savjet stomatologa.

Poliklinika Identalia

Poliklinika Identalia

Za sve naše buduće pacijente prvi pregled u Poliklinici Identalia je potpuno besplatan

Svjedočanstva pacijenata

Svjedočanstva pacijenata

Počitajte što naši pacijenti kažu o svom iskustvu u Poliklinici Identalia

Izbjeljivanje zubi

Izbjeljivanje zubi

Povratak na prethodnu stranicu