Keramičke-krunice - pitanja i odgovori | Identalia

Želite nas kontatkirati putem WhatsAppa? Dodajte nas u svoje kontakte. Naš broj je:

Početna stranica » Keramičke krunice » Keramičke krunice - pitanja i odgovori

Keramičke krunice - pitanja i odgovori

Keramička krunica je stomatološki nadomjestak kojim zatvaramo nastali otvor u zubnom nizu gubitkom prirodne krune. U potpunosti je napravljena od keramike te ima vrhunska estetska svojstva.

Osnovna razlika je što keramička kruna u potpunosti napravljena od keramike, dok metal-keramička kruna ima bazu od metalne legure (bijelo zlato, titan, krom, kobalt, nikal) koja je potom presvučena slojem keramike. Krunice rađene od keramike bolje propuštaju prirodnu svjetlost i znatno kvalitetnije imitiraju prirodni zub.

Keramičke krunice se izrađuju pomoću CAD/CAM sustava. Nakon pripreme zuba radi se slika posebnim uređajem te se šalje u zubotehnički laboratorij gdje se uz precizan izračun i odabir materijala iz jednog keramičkog bloka pomoću posebne glodalice radi krunica koja je vjerna kopije prirodnog zuba. Nakon što je oblikovanje krunice gotovo, zubni tehničari rukom usavršavaju novi zub dok ne bude identičan oblikom i bojom prirodnim zubima.

Umjetna keramička krunica se, nakon što je prošla provjeru nalijeganja na pripremljeni zub te usklađenosti oblika i boje, učvršćuje na zub posebnim dentalnim cementom. Tako postavljena krunica čini jedinstvenu cjelinu sa prirodnim zubom.

Vijek trajanja krunice ovisi o kvaliteti izrade kao i o kvaliteti oralne higijene tijekom godina korištenja. Uz pridržavanje svih smjernica stomatologa keramička krunica može trajati i nekoliko desetaka godina.

Održavanje umjetnih keramičkih krunica se ni po čemu ne razlikuje od održavanja prirodnih zuba. Redovno četkanje zuba, korištenje zubnog konca, vodice za ispiranje te redovno uklanjanja kamenca i plaka višestruko će produžiti njihov vijek trajanja.

Cirkon je poseban keramički materijal izuzetnih fizičkih i estetskih svojstava. Zbog svoje izuzetne čvrstoće pogodan je za sanacije bilo koje regije u oralnoj šupljini. Možemo ga postavljati na zubne implantate ili na preparirane prirodne zube.

IPS e.max® keramika je vrhunski keramički materijal za izradu zubnih krunica. Koristi se primarno u frontalnoj regiji kada se zubne krune postavljaju na preparirane prirodne zube.

Iako oba materijala krase skoro identične kvalitete kada je u pitanju funkcionalnost i estetika, primjenjuju se ovisno o željama pacijenta i područjima primjene. IPS e.max® keramika se uglavnom koristi za frontalnu regiju i postavlja se prvenstveno na prirodne brušene zube jer tada pruža najbolje rezultate dok se cirkon koristi za sve regije čeljusti kao i postavljanje na dentalne implantate.

Korištenje bezmetalnih krunica ima niz prednosti nad metal-keramičkim kombinacijama, a najznačajnije su:

  • biokompatibilnost
  • propuštanje prirodne svjetlosti
  • nema alergijskih reakcija na metale

Biokompatibilnost je sposobnost ljudskog organizma da prihvati strano tijelo bez opasnosti da ga naš imunološki sustav odbaci.

Pojava alergijske reakcije na keramiku je moguća, ali događa se izuzetno rijetko. Kod nas još nije zabilježen slučaj alergijske reakcije na keramiku.

U svakom slučaju je najbolje postavljanje na prirodni brušeni zub. Niti jedan umjetni materijal ne može zamijeniti Vaš prirodni zub. Osim toga, keramička krunica dati će bolji estetski rezultat nego implantat ukoliko je brušeni zub lijepe prirodne bijele boje.

Povratak na prethodnu stranicu Keramičke krunice.

Zakaži termin za besplatan pregled