Keramičke ljuskice - pitanja i odgovori | Identalia

00 385 1 55 66 431

Želite nas kontatkirati putem WhatsAppa? Dodajte nas u svoje kontakte. Naš broj je:

Početna stranica » Keramičke ljuskice » Keramičke ljuskice - pitanja i odgovori

Keramičke ljuskice - pitanja i odgovori

Ljuskice su vrlo tanki estetski dentalni nadomjestak. Rade se od čiste keramike i postavljaju se na prirodne zube pacijenta u frontalnoj regiji kako bi sanirali manja oštećenja, koloraciju ili nepravilnosti.

Keramičke ljuskice imaju nekoliko naziva pod kojima su poznate širom svijeta. Neki od naziva su fasete, veneers i luminers.

Ljuskice se rade od čiste keramike. Osim što su estetski izrazito prihvatljivo rješenje, keramika od koje se rade izrazito je otporna i čvrsta te će pacijentu osigurati blistav osmijeh dugi niz godina.

Keramičke ljuskice se izrađuju u zubotehničkom laboratoriju prema otisku prirodnih zuba pacijenta. Otisak se radi u stomatološkoj ordinaciji nakon obavljenih svih priprema i brušenja za njihovo postavljanje.

Ljuskice se nakon pripreme prirodnih zuba brušenjem fiksiraju dentalnim cementom. Jednom ostvarena veza između ljuskica i zubi je gotovo neraskidiva.

Kada se spominje termin "Hollywoodski osmijeh" tada se prvenstveno misli na ljuskice ili veneers kako ih zovu na zapadu. Ljuskice su brzo, estetski besprijekorno i dugotrajno rješenje za savršeni osmijeh!

Kako bi se otklonile sve nepravilnosti prirodnih zuba te postigla što kvalitetnija i čvršća veza između zuba i ljuskice potrebno je prethodno ukloniti vrlo tanki sloj zubne cakline.

Naravno! Ljuskice su odlično rješenje kako bi se smanjio razmak između zubi ili otklonilo manje rotacije prirodnih zuba.

Ljuskice se održavaju jednako kao i prirodni zubi. Redovna dnevna oralna higijena, korištenje zubnog konca i vodice za ispiranje te redovni posjeti stomatologu biti će dovoljni za dugovječnost keramičkih ljuskica.

Vijek trajanja ljuskica ovisi prvenstveno o pravilnoj oralnoj higijeni i održavanju ljuskica od strane stomatologa. Kvaliteta izrade i korištenih materijala također imaju utjecaj na vijek trajanja. Prethodno se treba informirati o jamstvu i uvjetima jamstva.

Kada se ljuskice istroše ili se pacijent odluči staviti nove, stare ljuskice se uklanjaju brušenjem sa zuba. Postupak je u potpunosti bezbolan i neće oštetiti prirodne zube.

Ukoliko se ljuskice ukloni sa zuba preporuča se stavljanje novih jer zubna caklina prirodnih zuba neće biti ista kao prije stavljanja ljuskica prvi puta. Preporuča se opsežan razgovor sa stomatologom o prednostima i nedostacima prije donošenja odluke o uklanjanju starih ljuskica.

Ljuskice su znatno otpornije na koloraciju od prirodnih zuba, ali promjena boje ljuskica tijekom vremena je moguća. U tome će uvelike utjecati životni stil i navike pacijenta. Kako bi zadržali ljuskice što duže bijelima potrebno je redovno brinuti o njima kao i o prirodnim zubima.

Ukoliko je izbjeljivanjem moguće postići bjelinu prirodnih zuba, tada je izbjeljivanje svakako znatno bolja opcija od postavljanja ljuskica. Za izbjeljivanje nije potrebno žrtvovati dio zdravog zubnog tkiva kao što je to slučaj kod postavljanja ljuskica.

Povratak na prethodnu stranicu Keramičke ljuskice.

Zatraži besplatnu ponudu