Konzervativna stomatologija - uklanjanje karijesa i kamenca | Identalia

Želite nas kontatkirati putem WhatsAppa? Dodajte nas u svoje kontakte. Naš broj je:

Početna stranica » Konzervativna stomatologija

Konzervativna stomatologija

Konzervativna stomatologija
Konzervativna stomatologija ili jednostavno konzervativa je temeljna grana stomatologije koja brine o općem zdravlju oralne šupljine i zubi. Kada govorimo o konzervativi, tada prvenstveno mislimo na lijepe, zdrave i funkcionalne zube.

Konzervativa obuhvaća nekoliko elementarnih zahvata:

  • uklanjanje kamenca i plaka
  • liječenje zubi od karijesa
  • sanacija zubi ispunama (plombama)
  • sanacija zubi inlay i onlay nadomjescima

Najbolji zubi su prirodni zubi! Upravo iz tog razloga potrebno je redovito odlaziti na kontrole kod stamatologa te uredno održavati kvalitetnu oralnu higijenu.

Svakim unosom hrane ili pića u organizam izlažemo naše zube utjecaju raznih kemijskih reakcija koje se događaju u oralnoj šupljini. Upravo te kemijske reakcije zaslužne su za stvaranje tvrdokornih naslaga kamenca i plaka na površini zuba. Redovnim održavanjem oralne higijene možemo usporiti stvaranje naslaga, ali ga ne možemo zaustaviti u potpunosti. Nastale tvrdokorne naslage su glavni uzročnik niza parodontalnih oboljenja kao što su karijes i parodontoza. Stoga je izrazito bitno bar jedanput svakih 6 mjeseci otići stomatologu na profesionalno uklanjanje zubnog kamenca i plaka kako bi se spriječilo oboljenje zubi i potpornih tkiva zuba.

Zubna higijenaKarijes je najraširenija bolest u svijetu. Ova bakterijska infekcija napada čvrsta tkiva zuba kao što su zubna caklina, cement i dentin. Nakon konzumacije hrane i pića u oralnoj šupljini ostaju ugljikohidrati čijom razgradnjom nastaju kiseline. Te kiseline se vežu uglavnom na zubnu caklinu i dovode do pada pH vrijednosti u ustima. Kada pH vrijednost padne ispod 5.5 dolazi do demineralizacije čvrstog zubnog tkiva. Karijes je bolest koja sporo napreduje i sami ćemo ju vrlo teško uočiti na vrijeme. Ako se ne liječi, ova bolest će napredovati kroz zubnu cakinu do cementa, dentina, a u konačnici i do korijenskog kanala i zubne pulpe unutar kanala. Ukoliko dođe do toga, vrlo često je toliko ozbiljno da će zub biti trajno izgubljen.

Kada se prilikom redovnog posjeta stomatologu ustanovi prisutnost karijesa, zub se uglavnom može izliječiti. Stomatolog će inficirano tkivo ukloniti te sanirati zub na nekoliko načina, ovisno o tome koliko se karijes razvio do tog trenutka. Za sanaciju manjih oštećenja koriste se kompozitni ispuni, a za veća oštećenja koriste se inlay i onlay keramički dentalni nadomjesci, ovisno o tome koji dio zuba je bio zahvaćen karijesom.

Više informacija možete pronaći u čestim pitanjima i odgovorima ovdje.

Zakaži termin za besplatan pregled