Konzervativna stomatologija - pitanja i odgovori | Identalia

00 385 1 55 66 431

Želite nas kontatkirati putem WhatsAppa? Dodajte nas u svoje kontakte. Naš broj je:

Početna stranica » Konzervativna stomatologija » Konzervativna stomatologija - pitanja i odgovori

Konzervativna stomatologija - pitanja i odgovori

Lijepi i funkcionalni zubi su temelj oralnog zdravlja. Konzervativa je grana stomatologije koja se upravo o tome brine od najranije životne dobi.

Zubni kamenac i plak su tvrdokorne nakupine čvrstih dijelova sline, raznih baterija, ostataka hrane, masnoća, mrtvih stanica jezika i usta te bjelančevina.

Zubni kamenac i plak su posljedica zapuštenog oralnog stanja usta i zubi. Glavni su uzročnih svih parodontalnih oboljenja kao i neugodnog zadaha. Kako bi spriječili pojavu oboljenja zubi i usta, potrebno je najmanje jedan unutar 6 mjeseci otići stomatologu na uklanjanje kamenca i plaka.

Od svih postojećih bolest najčešća bolest u svijetu je karijes. Osim karijesa, koji je najzaslužniji za gubitak zubi, svoj doprinos daje i parodontoza. Ove dvije parodontalne bolesti krive su za 75% izgubljenih zuba u svijetu.

Karijes je najraširenija parodontalna bolest koja može zahvatiti zubnu caklinu, dentin, cement i zubnu pulpu. Prema istraživanjima čak 95% svjetske populacije oboli od karijesa u nekoj fazi života.

Jednostavno rečeno, pH vrijednost je mjera kojom iskazujemo kiselost ili lužnatost neke tvari. pH vrijednost može biti u intervalu 0 - 14. Čista destilirana voda ima pH vrijednost točno 7 te je to granica za koju kažemo da je neutralna. Od 0 - 7 je kiselo kao, npr. sok limuna koji ima prosječnu vrijednosti pH 2,1 ili kava koja ima prosječnu vrijednost pH 4,9. Od 7 - 14 je lužnato, kao što je krv s pH vrijednosti 7,3 i morsku vodu pH 8.

Unosom hrane i pića na zubima se stvaraju čvrste naslage kamenca i plaka. One su pune zaostale hrane i bjelančevina koje se uglavnom sastoje od glukoze, fruktoze i saharoze. Bakterije koje su također prisutne u čvrstim nakupinama razgrađuju ih, pri čemu dolazi do nastajanja kiselina. Ukoliko pH vrijednost (index kiselosti) padne ispod 5,5 dolazi do razgradnje čvrstih zubnih tkiva. Kao posljedica propadanja čvrstih zubnih tkiva nastaje karijes.

Prevencija je najvažnija u sprečavanju pojave karijesa. Redovnim četkanjem zuba uz primjenu zubne paste s fluoridom, korištenjem zubnog konca i vodice za ispiranje te uklanjanjem zubnog kamenca i plaka jednom u svakih 6 mjeseci može se uspješno spriječiti pojavu karijesa. Kod nekih pacijenata može, unatoč svemu navedenom, doći do pojave karijesa, no to ovisi isključivo o genetskim predispozicijama pojedinog pacijenta.

Kada je karijes zahvatio samo manji dio zuba, njegova sanacija je prilično jednostavna i moguće ju je napraviti u jednom posjetu stomatologu. Otkriveni karijes se uklanja brušenjem zahvaćenog zubnog tkiva te se zub sanira kompozitnim ispunom (plombom).

Ukoliko je karijes zahvatio veći dio zuba, vrlo bitno je brzo reagirati. Iskusan stomatolog će ukloniti sve zahvaćene dijelove zub, sve dok ne ostane samo zdravo tkivo. Tada će napraviti otisak zuba te prema otisku dati u zubotehničkom laboratoriju izraditi keramički inlay ili onlay nadomjestak koji će savršeno odgovarati novom obliku zuba. Za ovaj vid sanacije potrebna su u pravilu dva dolaska kod stomatologa. Tako napravljen nadomjestak cementira se za prirodni zub te će biti u potpunost neprimjetan.

Ukoliko je karijes s vanjske strane zuba tada ga je moguće uočiti, no ukoliko je karijes unutar zuba tada se on može vrlo teško uočiti golim okom. Karijes je tihi ubojica zuba i neće uzrokovati nikakvu bol dok ne dođe do zubne pulpe unutar korijenskog kanala. Kada do pojave boli dođe, tada može biti već kasno za spašavanje zubne pulpe ili krune zuba. Upravo iz toga razloga savjetujemo redovne kontrole kod stomatologa.

Povratak na prethodnu stranicu Konzervativna stomatologija.

Zatraži besplatnu ponudu