Metal-keramičke krunice | Identalia

Želite nas kontatkirati putem WhatsAppa? Dodajte nas u svoje kontakte. Naš broj je:

Početna stranica » Metal-keramičke krunice

Metal-keramičke krunice

Zubne krunice su jedan od najsvestranijih stomatoloških nadomjestakaZubne krunice su jedan od najsvestranijih stomatoloških nadomjestaka. Njihova primjena je vrlo česta i koristimo ih za sanaciju zubi u svim regijama. Laički rečeno zubna krunica je "kapa" kojom pokrivamo oštećeni zub. Možemo ju postaviti na prirodni zub ili na ugrađeni zubni implantat.

Ukoliko je zub oštećen, na njega postavljamo krunu kako bi ga zaštitili od daljnjih oštećenja i propadanja. Zubna kruna se može postaviti kada je zub:

  • slomljen
  • jako oštećen karijesom
  • nepravilnog oblika
  • jako pomaknut iz prirodnog položaja

Kada je potrebno sanirati izgubljenu zubnu krunu s čvrstim i ekonomski pristupačnim rješenjem, tada je metal-keramička krunica odličan izbor.

Umjetne zubne krunice postavljaju se i na ugrađene dentalne implantate ukoliko je prirodni zub u potpunosti izgubljen.

Metal-keramičke kruneU modernoj stomatologiji koriste se potpuno keramičke krune ili krune koje su rađene u kombinaciji metala i keramike. Upravo metal-keramičke krune su čest odabir pacijenata zbog vrlo dobrog omjera cijene i kvalitete. Iako estetski nisu na razini čistih keramičkih kruna, njihova fizička svojstva su jednako kvalitetna.

U izradi protetskih radova koristimo cirkon i e.max keramiku, materijale koji su vrhunac tehnologije. Jamstvo na sve protetske radove je 5 godina.

Metal-keramičke krune su vrlo čvrste, otporne i dugotrajne, a mogu se raditi u kombinaciji s nekoliko metalnih legura ovisno o želji pacijenta i pogodnosti pojedinog metala za imunološki sustav pacijenta. Najčešće kombinacije koje koristimo u praksi su:

  • Bijelo zlato i keramika - bijelo zlato je biokompatibilan materijal koji gotovo nikada ne izaziva alergijske reakcije. Često se koristi u stražnjim regijama gdje nastaju jake žvačne sile posebice u sanaciji kutnjaka i pretkutnjaka.
  • Titan i keramika - titan kao i bijelo zlato izrazito rijetko izaziva alergijske reakcije. Ovaj materijal je vrlo lagan, čvrst i otporan na agresivne kiseline koje se razvijaju u oralnoj šupljini
  • Metal (krom, kobalt, nikal) i keramika - u ekonomski optimalnim kombinacijama koriste se ove 3 vrste metala. Prije njihove uporabe radi se testiranje alergijskih reakcija na metale. Metal čini bazu krune, a u potpunosti je prekriven keramikom te nakon postavljanja krune metal neće biti vidljiv.

Metal-keramičke kune su vrlo dobar odabir kada se radi o sanacije kompletne čeljusti. Uz redovno i kvalitetno održavanje oralne higijene može biti vrlo dugotrajno i ekonomski prihvatjivo rješenje za sanaciju kompletne čeljusti.

Više informacija možete pronaći u čestim pitanjima i odgovorima ovdje.

Zakaži termin za besplatan pregled