Metal-keramičke krunice - pitanja i odgovori | Identalia

Želite nas kontatkirati putem WhatsAppa? Dodajte nas u svoje kontakte. Naš broj je:

Početna stranica » Metal-keramičke krunice » Metal-keramičke krunice - pitanja i odgovori

Metal-keramičke krunice - pitanja i odgovori

Metal-keramičke krunice su stomatološki nadomjesci kojima saniramo krunu zuba. Baza krune je napravljena od metalne legure koja je u potpunosti prekrivena slojem keramike.

Za izradu metal-keramičkih krunica možemo koristiti nekoliko različitih plemenitih metala. Kod nas se najčešće koriste bijelo zlato, titan, nikal, krom ili kobalt.

Titan i bijelo zlato su biokompatibilni materijali koje imunološki sustav jako dobro prihvaća. Iako su alergijske reakcije i kod njih moguće, one su izuzetno rijetke pa se stoga ovi materijali vrlo često koriste.

Ukoliko se ustanovi da je pacijent alergičan na neke metale uvijek se mogu koristiti drugi materijali koji ne ugrožavaju zdravlje pacijenata ili se mogu koristiti bezmetalne krune koje se prave od čiste keramike.

Vijek trajanja metal-keramičke krune ovisi o kvaliteti izrade i razini održavanja oralne higijene nakon ugradnje. Izrazito je bitno da se zubi uredno održavaju te da se redovno odlazi stomatologu na kontrole i čišćenje zubi.

Održavanje metal-keramičkih kruna se ne razlikuje od održavanja prirodnih zuba što podrazumijeva redovno četkanje, korištenje konca i vodice za ispiranje usta. Također je potrebno kod stomatologa raditi uklanjanje kamenca svakih 6 mjeseci.

Kada se krunica postavi na čeljust, ona je u potpunosti prekrivena slojem keramike jer se uz keramiku veže zubno meso. Na taj način metalna baza uopće nije vidljiva.

Metal-keramičke krunice su pogodne za sanaciju zuba u stražnjoj regiji. Vrlo se čvrste i otporne na jake žvačne sile, a također ih koristimo za sanaciju kutnjaka i pretkutnjaka.

Potpuno keramičke krune skuplje su zbog cijene materijala od kojeg se rade, a njihova izrada je kompleksnija te je potrebno utrošiti puno više vremena za njihovu izradu.

Keramičke krunice imaju višu estetsku vrijednost od metal-keramičkih krunica. Razlog tome je što metal unutar metal-keramičke krune ne propušta svjetlost kao prirodni zub te stoga zubi djeluju nešto tamnije. Kod keramičkih kruna nema metala koji će spriječiti prodor svjetlosti kroz zub, tako da se svjetlost lomi i reflektira nazad kao što se to događa u prirodnom zubu.

Povratak na prethodnu stranicu Metal-keramičke krunice.

Zakaži termin za besplatan pregled