Oralna kirurgija - pitanja i odgovori | Identalia

00 385 1 55 66 431

Želite nas kontatkirati putem WhatsAppa? Dodajte nas u svoje kontakte. Naš broj je:

Početna stranica » Oralna kirurgija » Oralna kirurgija - pitanja i odgovori

Oralna kirurgija - pitanja i odgovori

Oralna kirurgija je stomatološka disciplina koja rješava složene funkcijske i estetske probleme vezane uz zdravlje oralne šupljine i zubnog aparata. Osim provođenja operacijskih zahvata ona se bavi i dijagnostikom bolesti, poremećaja i ozljeda.

Zahvate koje obuhvaća oralna kirurgija može provoditi samo stručno osposobljeni specijalist oralne kirurgije.

Stomatolog koji je završio stomatološki fakultet nema adekvatna znanja da provodi operativne zahvate. To može jedino stomatolog koji je završio dodatno školovanje s područja opće kirurgije.

Svaki specijalist oralne kirurgije morao bi imati vidljivo istaknute potvrde da je osposobljen za provođenje zahvata koji su obuhvaćeni oralnom kirurgijom. Ukoliko potvrde nisu istaknute, dužan ih je dati na uvid ukoliko se to zatraži. Osim toga, pacijent se može informirati kod prijatelja, poznanika ili kod pacijenata koji su koristi usluge određenog oralnog kirurga.

Apikotomija je kirurška procedura kojom se otklanja oboljeli vršak korijena zuba. Kada se na korijenu napravi cista koju nije moguće izliječiti, a predstavlja opasnost za zdravlje zuba tada se provodi postupak apikottomije. Oralni kirurg pravi rez na zubnom mesu, te radi otvor u kosti čeljusti kako bi pristupio korijenu zuba. Kirurški odstranjuje oboljelo tkivo i zašiva ranu. Mjesto u kosti gdje je bio otvor će se u vrlo kratkom vremenu zatvoriti prirodnim procesom obnavljanja kosti.

Kod velikog broja odraslih osoba umnjak nema dovoljno prostora u čeljusti da izraste na svoje prirodno mjesto. Kada umnjak krene s izbijanjem nasloni se na susjedni zub i radi veliki pritisak na njega. Ovaj proces će izazvati konstantnu bol kod pacijenta stoga je jedini način eliminacije boli putem uklanjanja umnjaka kirurškim putem.

Umnjaci su posljednji zubi u zubnom nizu i nalaze se duboko u oralnoj šupljini. Ukoliko ih se kirurški odstrani, za pacijenta neće biti nikakvih posljedica u funkcijskom ili estetskom smislu.

Kada je u čeljusti ostao korijen zuba kojeg nije moguće ukloniti pomoću klasičnog stomatološkog alata, pristupa se kirurškom zahvatu kako bi se korijen uklonio.

Ciste se najčešće javljaju u koštanom dijelu čeljusti, a rastu samo ako su potpuno zatvorene i vrlo se sporo razvijaju. Cistektomija je kirurški zahvat kojim u potpunosti uklanjamo cistu te na taj način sprečavamo daljnji rast koji bi neminovno doveo do resorpcije koštanog tkiva.

Impaktirani i retinirani zubi su svi oni zubi koji nikada nisu izrasli prirodnim putem. Iako ovaj poremećaj nije vrlo čest, ipak postoji određeni broj pacijenata koji se susreo s ovim problemom.

  • Impaktirani zubi - to su svi oni koji nisu izrasli zbog neke fizičke prepreke. Uglavnom se radi o situaciji kad zub koji izrasta nema dovoljno prostora te udara u susjedni zub.
  • Retinirani zubi - ovo su zubi koji nisu izrasli iz različitih razloga, kao što su: oštećenje zametka zuba, predubok položaj zametka, pogrešan položaj zametka ili pak pogrešan smjer rasta.

Odontotomija je kirurški zahvat kojim se uklanjaju impaktirani i retinirani zubi. Uglavnom se radi kada impaktirani ili retinirani zubi predstavljaju opasnost drugim zdravim zubima pacijenta.

Povratak na prethodnu stranicu Oralna kirurgija.

Zatraži besplatnu ponudu