Pedodoncija - pitanja i odgovori | Identalia

Želite nas kontatkirati putem WhatsAppa? Dodajte nas u svoje kontakte. Naš broj je:

Početna stranica » Pedodoncija » Pedodoncija - pitanja i odgovori

Pedodoncija - pitanja i odgovori

Pedodoncija je stomatološka grana koja brine o zdravlju i pravilnom razvoju zubi i potpornog aparata kod djece od rođenja pa do adolescentske dobi.

Dijete bi trebalo posjećivati pedodonta do 18. godine života tj. do trenutka kada su se svi trajni zubi u potpunosti formirali u pravilan položaj. Ovaj period može potrajati i do 21. godine života.

Prvi posjet stomatologu trebalo bi napraviti prije navršene 7. godine života kako bi se dijete upoznalo sa stomatologom i ordinacijom te steklo povjerenje.

U pedodonciji pacijente dijelimo prema uzrastu i fazi razvoja zubi i potpornih struktura. Imamo 4 osnovne skupine a to su:

  • 0. do 3. godina života - period do kada se razvijaju mliječni zubi
  • 3. do 6. godina života - period trajanja mliječnih zuba
  • 6. do 12. godina života - period zamjene mliječnih zuba za trajne
  • 12. do 18. godina života - period razvoja svih trajnih zuba i potpornih struktura

Mliječni zubi su podložni parodontalnim oboljenjima. Karijes je vrlo čest na mliječnim zubima zbog povećanog unosa šećera u organizam.

Vrlo je bitno da se mliječni zubi liječe, isto kao i trajni. U periodu razvoja djeteta formira se čeljust i potporne strukture zuba, a mliječni zubi tu igraju jako bitnu ulogu i treba ih što duže očuvati.

Tijekom odrastanja djeteta raste i čeljust. Za pravilno formiranje čeljusti vrlo je bitno da zubni niz nije prekinut. Ukoliko nedostaje koji zub, susjedni zubi će se urušavati te će doći do poremećaja u zagrizu, a može doći i do smetnji u govoru.

Stomatolozi koji su specijalizirali pedodonciju u pravilu su vrlo strpljivi i imaju osjećaj za rad s djecom. Svakako se treba savjetovati s prijateljima i poznanicima koji su već biti u situaciji odabira najboljeg stomatologa za svoje dijete.

Odabranog stomatologa treba prethodno osobno posjetiti bez prisutnosti djeteta i obaviti kratki razgovor te na osnovu toga odlučiti da li je on najbolji izbor za dijete.

O tome treba otvoreno razgovarati sa stomatologom prilikom ugovaranja termina. Preporuča se da prvi posjet stomatologu bude isključivo u svrhu upoznavanja djeteta sa stomatologom, ordinacijom, opremom i osobljem ordinacije. Taj susret bi trebao biti opušten i ugodan za dijete te proći u šaljivom tonu i igri.

Prvi mliječni zubi počinju nicati negdje oko 4. mjeseca života, iako nije pravilo. Vrijeme izbijanja prvih zubića može biti vrlo individualno.

Kod djece ukupno izraste 20 mliječnih zuba i u pravilu se svi u potpunosti razviju do 3. godine života. Brzina i redoslijed izrastanja zubi varira od djeteta do djeteta.

Gubitak prvih mliječnih zuba može biti već od 6. godine života, dok će sve mliječne zube zamijeniti trajni do 12. godine života.

Razvoj trajnih zuba u djece je različit i trebao bi završiti do 18. navršene godine života no u pojedinim slučajevima moguće je da se taj period produži i do 21. godine.

Četkice za djecu su vrlo meke i nježne. Obzirom na veličinu dječjih usta glava im je manja kako bi se s njom lakše došlo u svaki predio oralne šupljine.

U dobi od 4 do 5 godina dijete je dovoljno veliko da samostalno četka zube. Prisutnost roditelja je poželjna pogotovo ukoliko se koristi zubna pasta s fluorom. Od 7 godine života dijete bi trebalo biti dovoljno samostalno da može četkati zube i bez roditeljskog nadzora.

Povratak na prethodnu stranicu Pedodoncija.

Zakaži termin za besplatan pregled