Fiksne, polufiksne i mobilne zubne proteze | Identalia

00 385 1 55 66 431

Želite nas kontatkirati putem WhatsAppa? Dodajte nas u svoje kontakte. Naš broj je:

Početna stranica » Zubne proteze

Zubne proteze

Zubne protezeGubitak prirodnih zuba je situacija s kojem se susreće vrlo veliki broj ljudi. Do gubitka može doći uslijed neke od parodontalnih bolesti ili traume, no bez obzira koji uzrok bio, većina pacijenata teško prihvaća gubitak zuba, prvenstveno zbog narušene estetike usta i osmijeha. Nažalost, vrlo mali postotak njih razmišlja o funkcijskim nedostacima i o posljedicama koje nosi gubitak zuba.

Otvor koji nastane u zubnom nizu uslijed gubitka prirodnog zuba za sobom nosi i niz problema s kojima će se pacijent suočiti u budućnosti ukoliko se zubni ne zatvori novom zubnom krunom. Neki od mogućih problema su:

  • povlačenje zubnog mesa
  • resorpcija (propadanje) zubne kosti
  • urušavanje susjednih zuba
  • nepravilan zagriz
  • problemi u govoru
  • spuštanje sinusa (kod gubitka zuba u gornjoj čeljusti)

Fiksne, polufiksne ili mobilne proteze koristimo kada pacijentu nedostaje više zuba. Gotovo da nema situacije gdje ih ne možemo primjeniti!

Kako bi se izbjegao ovakav rasplet situacije u ustima pacijenta, potrebno je čim prije sanirati otvor koji je nastao u zubnom nizu. Kvalitetno rješenje su dentalne ili zubne proteze koje će nadomjestiti prirodne zube.

Kada govorimo o zubnim protezama, bitno je znati da one mogu biti fiksne, polufiksne i mobilne. Izbor proteze je na pacijentu, no stručno mišljenje stomatologa će ipak biti presudno i ovisi o stanju u oralnoj šupljini pacijenta.

Fiksne zubne protezeFiksne proteze su kvalitetno, pouzdano i dugotrajno rješenje. Kod totalne bezubosti, ukoliko u čeljusti pacijenta ima dovoljno koštane mase, u nju se ugrađuju zubni implantati na koje se postavlja fiksni protetski rad. Ukoliko pacijent ima vlastitih zuba i nije potrebna potpuna proteza, tada se radi parcijalni protetski rad koji se učvršćuje na prirodne zube pacijenta.

Polufiksne proteze se postavljaju na prirodne zube ili zubne implantate, a radi se kada nije moguće postaviti dovoljan broj implantata za fiksni protetski rad. Ove proteze se mogu vaditi radi čišćenja, ali samo od strane stomatologa.

U izradi protetskih radova koristimo cirkon i e.max keramiku, materijale koji su vrhunac tehnologije. Jamstvo na sve protetske radove je 5 godina.

Mobilne proteze su ekonomski najprihvatljivije, ali također su najmanje stabilno i čvrsto rješenje. Mobilnim protetskim radom možemo sanirati samo dio zuba koji nedostaju ili kompletnu bezubost. Prilagodba pacijenta na mobilnu protezu je najduža.

Više informacija možete pronaći u čestim pitanjima i odgovorima ovdje.

Zatraži besplatnu ponudu