Zubne proteze - pitanja i odgovori | Identalia

00 385 1 55 66 431

Želite nas kontatkirati putem WhatsAppa? Dodajte nas u svoje kontakte. Naš broj je:

Početna stranica » Zubne proteze » Zubne proteze - pitanja i odgovori

Zubne proteze - pitanja i odgovori

Zubne proteze su stomatološki nadomjestak kojim saniramo gubitak više zuba u nizu kada to nije moguće napraviti napraviti pomoću zubnog mosta.

Protezama možemo nadomjestiti nedostatak zubnog niza ili sanirati potpunu bezubost jedne ili obaju čeljusti. One mogu biti fiksne, polufiksne ili mobilne.

Kod potpune bezubosti najbolje rješenje je fiksna proteza učvršćena na zubne implantate. Postavljanje ovakvog fiksnog protetskog rada moguće je samo ukoliko u čeljusti pacijenta ima dovoljno kosti za ugradnju dentalnih implantata.

Fiksna proteza može se učvrstiti i na prirodne zube pacijenta, no kako bismo u to bili potpuno sigurni, potrebno je napraviti pregled kod stomatologa i provjeriti kvalitetu prirodnih zuba i njihovu stabilnost.

Fiksne proteze su svakako najkvalitetnije rješenje za sanaciju zuba. Jednom postavljene u oralnu šupljinu one postaju dio čeljusti pacijenta te ih nije moguće vaditi. Takav protetski rad ponašati će se kao prirodni zubi pacijenta te će mu pružiti osjećaj prirodnih zuba koji ne može dati niti jedna druga proteza. Osim prirodnog osjećaja, fiksna proteza je izuzetno pouzdana, čvrsta i vrlo duogtrajna te ukoliko se kvalitetno održava može trajati doživotno.

Ukoliko u čeljusti pacijenta nema dovoljno kosti za ugradnju fiksne proteze moguće je napraviti transplantaciju kosti i ugraditi umjetnu kost. Svaki slučaj je individualan te je prethodno potrebno obaviti pregled i savjetovanje kod stomatologa o mogućnostima daljnje terapije.

Zubne proteze su namijenjene svim osobama kojima nedostaje niz zuba ili svi zubi. Veliki broj osoba, neovisno o godinama, ima problema sa zubima iz različitih razloga, kao što su genetske predispozicije, oboljenje ili neka trauma zbog koje su ostali bez zubi. Zubne proteze su pogodne za sanaciju zuba neovisno o dobi pacijenta.

Fiksnu protezu nije moguće vaditi jer je trajno vezana za zubne implantate ili prirodne zube pacijenta. Održavanje fiksne proteze ne razlikuje se od održavanja prirodnih zuba.

All-on-4 je sustav polufiksne proteze koja se bazira na zubnim implantatima. Pomoću nje saniramo potpuno bezubost sa samo 4 implantata po čeljusti i koristi se kada zbog nedostatka kosti u čeljusti nije moguće napraviti fiksni protetski rad sa 6 implantata po čeljusti.

Polufiksnu protezu pacijent ne može sam vaditi. Vađenje polufiksnog rada može napraviti samo stomatolog prilikom redovnih kontrola i čišćenja.

Mobilna proteza se četka uz korištenje zubne paste kao i prirodni zubi pacijenta. Odlaganje proteze tijekom noći detaljno će vam objasniti stomatolog.

Povratak na prethodnu stranicu Zubne proteze.

Zatraži besplatnu ponudu