Zubni mostovi - pitanja i odgovori | Identalia

Želite nas kontatkirati putem WhatsAppa? Dodajte nas u svoje kontakte. Naš broj je:

Početna stranica » Zubni mostovi » Zubni mostovi - pitanja i odgovori

Zubni mostovi - pitanja i odgovori

Zubni most je dentalni nadomjestak koji koristimo kada u zubnom nizu nedostaje jedan ili više zuba. Most je fiksni protetski rad koji zatvaramo prekinuti zubni niz te vraćamo potpunu funkcionalnost i estetiku zubnog aparata.

Zubnim mostom se može nadomjestiti jedan ili više zuba ovisno o tome kojom metodom će biti učvršćen na čeljust. Maksimalan broj zuba za sanaciju jednom mostom definirati će stomatolog prilikom prvog pregleda i savjetovanja.

Zubni most se može učvrstiti na dva načina, a to je na prirodne brušene zube ili na ugrađene zubne implantate.

Kako bi se most učvrstio na prirodne zube potrebno je brusiti dva susjedna zdrava zuba. Ukoliko je moguće postaviti most na dentalne implantate, onda je to svakako najbolja opcija kako bi se sačuvalo prirodne zube od nepotrebnog uništavanja.

Zubni most izrađuju zubni tehničari u zubotehničkom laboratoriju prema prethodno napravljenom otisku zagriza. Most se testira i prilagođava sve dok nalijeganje na nosače i na čeljust ne bude besprijekorno.

Ukoliko pacijent osjeća nelagodu prilikom zagriza, razgovora ili konstantno, obavezno se treba obratiti stomatologu koji je radio ugradnju kako bi se čim prije most postavio u idealan položaj.

Ugrađeni most je fiksni protetski rad te ga pacijent osjeća kao svoje prirodne zuba. On je trajno vezan za nosače mosta i čeljust pacijenta. Prijenos žvačnih sila te amortiziranje bit će jednako kao i prilikom korištenja prirodnih zuba.

Vijek trajanja mosta je vrlo teško točno odrediti. On će uvelike ovisiti o kvaliteti izrade mosta, materijalima korištenima za izradu te o životnim navikama pacijenata i održavanju oralne higijene.

Zubni most se održava na jednak način kao i prirodni zubi. Svakodnevna oralna higijena te redovno uklanjanje zubnog kamenca i plaka osigurati će znatno duži vijek trajanja zubnog mosta.

Pojava boli nakon ugradnje zubnog mosta je moguća, no bol može biti privremena. Privikavanje na nove zube može potrajati nekoliko dana i u tom periodu većina pacijenata osjeća malu nelagodu zbog stranog tijela u oralnoj šupljini. U pravilu, nakon nekoliko dana taj osjećaj nestaje, a zubi se ponašaju kao i prirodni.

Postavljanje zubnog mosta na implantate u pravilu je skuplje zbog cijene dentalnih implantata. Za postavljanje mosta potrebna su minimalno dva implantata koji će biti nosači. Na ovaj način zadržavamo 2 prirodna zuba te će most imati dvije krune manje, što u konačnici i nije velika razlika u cijeni.

Povratak na prethodnu stranicu Zubni mostovi.

Zakaži termin za besplatan pregled